Osona/Ripollès

Onze anys creixent en les trobades

68 famílies amb persones amb síndrome de Down van compartir un nou cap de setmana a Sant Pere. Aquest any, la trobada va tenir la música com a principal eix d'animació.

La casa de colònies de la Riera, a Sant Pere de Torelló, va aco­llir els dies 7 i 8 de juny pas­sat l'11a edició de la Tro­bada d'Espai 21, de famílies amb per­so­nes amb síndrome de Down.

S'hi van aple­gar, aquesta vegada, 68 famílies i hi van aca­bar pas­sant 268 per­so­nes d'arreu de Cata­lu­nya, que van com­par­tir un cap de set­mana de lleure i alhora de for­mació al vol­tant de la rea­li­tat que viuen i dels recur­sos que tenen a l'abast per con­ti­nuar avançant en la millora de la qua­li­tat de vida i vèncer els estig­mes que, en deter­mi­nats àmbits, encara hi ha res­pecte a la síndrome de Down.

“Per nosal­tres, la dis­ca­pa­ci­tat no és un pro­blema sinó una carac­terística més de la nos­tra vida habi­tual i volem que la soci­e­tat que ens envolta també ho vis­qui així”, expli­cava a tall de valo­ració un dels coor­di­na­dors de la tro­bada, Fran­cesc Mateu.

Una altra de les coor­di­na­do­res, Dolors Comerma, des­ta­cava que any rere any noves famílies se sumen a la tro­bada “i hi tro­ben un espai per com­par­tir experiències; posar-ho en comú és enri­qui­dor per a tot­hom”.

Cada any, la tro­bada d'Espai 21 –que pren el nom del cro­mo­soma que, per la seva repe­tició, pro­voca la síndrome– gira al vol­tant d'un tema “que neix a pro­posta dels matei­xos par­ti­ci­pants”.

Aquest any va ser la música, una dis­ci­plina que “com a procés d'apre­nen­tatge o superació, com a lleure o fins i tot com a teràpia és una de les eines que tenim al nos­tre abast”, deia Mateu.

I a l'hora d'abor­dar-ho no s'hi van posar per poc. La tro­bada va tenir la visita i els con­certs del grup Fre­eKids, La'x'Busto amb els Herois i l'Orques­tra de Vio­lon­cels de l'Escola de Música de Man­lleu.

Es dóna al cas, a més, que un grup de joves dels que par­ti­ci­pen en la tro­bada havien pre­pa­rat temps enrere una core­o­gra­fia del Llença't, de Lax'n'Busto, “i la van poder ballar en directe davant del grup”, expli­cava Comerma.

Una vin­tena de volun­ta­ris van col·labo­rar en la logística de la tro­bada, que després de pas­sar per Tara­dell i l'Esqui­rol s'ha cele­brat per setè any a Sant Pere –un any se'n van fer dues–. “Al Molí de la Riera ens hi sen­tim molt bé i des de la casa hi ha una gran com­pli­ci­tat amb la tro­bada”, agraïa Comerma. Això explica que l'hagin aca­bat con­ver­tint en seu per­ma­nent.

La notícia com­pleta a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.