ALGEMESÍ (Ribera)

Mare de Déu de la Salut

La festa del dia 8

Decla­rada d'interès turístic l'any 1977, la festa és un dels màxims expo­nents antro­pològics pel que fa a la par­ti­ci­pació popu­lar i el seu sim­bo­lisme, però resulta prou des­co­ne­guda en gene­ral.

Cada 7 i 8 de setem­bre, els car­rers del nucli antic d'Alge­mesí es trans­for­men en un esce­nari irre­pe­ti­ble on espot gau­dir d'una mani­fes­tació cul­tu­ral i reli­gi­osa única, que junt amb el mis­teri d'Elx i el Sexenni de More­lla es pre­senta com una de les fites històriques i tra­di­ci­o­nals dels valen­ci­ans.

La música, les dan­ses, la vari­ada i rica indu­mentària tra­di­ci­o­nal, mos­tren el sen­tir i la tra­dició d'un poble que, de gene­ració en gene­ració, par­ti­cipa en la cons­trucció de la seua pròpia iden­ti­tat, vivint una festa en què no hi ha espec­ta­dors, perquè tots, veïns i visi­tants, hi par­ti­ci­pen de ple i són pro­ta­go­nis­tes d'este retaule històric i viu que és la pro­cessó de la Mare de Déu de la Salut.

La festa, tal com hui la conei­xem, té el seu ori­gen docu­men­tal el setem­bre de 1610 en unes par­ti­des de càrrec que mos­tren les des­pe­ses.

Els actes de fet comen­cen el 6 de setem­bre amb el repic de cam­pa­nes, que dura fins l'alba del dia 7 de setem­bre. Però la festa grossa té lloc el dia 8 amb la par­ti­ci­pació de tots els grups de cul­tura popu­lar: la mui­xe­ranga, els Tor­ne­jans, els bas­to­nets, la car­xofa, els arquets, les pas­to­re­tes, el ball del Bolero i tants altres més.

Dimarts 8 de setembre. Una de les poques processons culturals del País Valencià.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.