Societat

Un alberg conduit per discapacitats posa en marxa un micromecenatge

El mecenatge col·lectiu de l'alberg InOut es fa per evitar-ne el tancament

Gent amb discapacitat psíquica constitueix la plantilla de l'establiment

L'Hostel InOut de Barcelona, que té el 99% dels treballadors amb discapacitat psíquica, va posar en marxa un mecenatge compartit per tal d'evitar el tancament del centre. Aquesta acció de micromecenatge es du a terme per esmorteir el cop que les retallades a les subvencions han representat per a l'alberg. “Del 2008 al 2013 el govern central ens ha retallat 404.000 euros d'ajuda econòmica”, explica Maria José Pujol, directora general d'aquest centre especial de treball i fundadora d'Icaria Iniciatives Socials, una entitat que des del 1976 es dedica a l'educació i la inserció laboral de discapacitats.

Maria José argumenta que el sentiment que la va motivar a emprendre una iniciativa de finançament col·lectiu al 9 de juny passat va ser l'esperit humà de la gent. “Quan s'és sincer i s'expliquen els problemes, l'ajuda entre persones sorgeix de manera natural”, assegura. És per aquest motiu que a la seva pàgina web, www.icaria.biz, hi figuren els comptes auditats i altres documents, per mostrar-los al públic amb la màxima transparència. Així mateix, s'hi pot consultar el número de compte per fer-hi les donacions. Dels 130.000 euros fan falta per salvar-se de la suspensió de pagaments, de moment ja en tenen 85.000.

A diferència de la resta d'hotels i albergs, l'InOut no pot viure només del consum turístic, ja que per la funció social que compleix necessita un plus d'ingressos respecte a altres hotels. “Les subvencions no poden caure més. S'ha d'entendre que nosaltres necessitem el doble de plantilla que la resta d'albergs, perquè aquesta feina és molt més dificultosa i lenta per una persona amb discapacitat”, diu la directora, i hi afegeix que, per exemple, no tindria sentit externalitzar serveis, com fan altres establiments. A més, tots els treballadors tenen contracte indefinit i en són propietaris, ja que l'InOut és una Societat Anònima Laboral No Lucrativa. D'altra banda, Maria José indica que “no podem obrir només durant la temporada alta, perquè ells necessiten estar sempre en actiu, i es llançarien per la borda anys d'aprenentatge”.

Aquest aprenentatge no ha estat en va, ja que l'alberg ha estat guardonat amb diversos premis d'excel·lència, entre els quals l'internacional Hoscar Awards, en la categoria de contribució especial per fer visible, de manera natural i positiva, les capacitats de persones discapacitades; i també el de Tripadvisor, segell d'excel·lència de qualitat en el servei. “Són professionals al 100%, la gent no repeteix per llàstima”, assegura Daniel, el director tècnic de l'InOut.

LA XIFRA

85.000
euros són els que han recaptat
a través del micromecenatge, dels 130.000 que van començar a demanar al juny.

LA FRASE

Les subvencions no poden caure més. Nosaltres necessitem més gent que la resta d'albergs
Maria José Pujol
directora d'inout alberg i fundadora d'icaria


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.