Campanya contra l'oblit
La Fundació Pasqual Maragall engega una campanya a les xarxes socials per recollir fons i destinar-los a la recerca en Alzheimer
L'expresident, amb símptomes evidents de la malaltia, va assistir a la presentació
El president Pasqual Maragall ho va tenir clar al cap de poc temps de saber que tenia Alzheimer. Acostumat a plantejar-se i a assumir reptes al llarg de la seva vida, va fer pública la malaltia i es va comprometre a fer tot el possible per donar a conèixer l'Alzheimer i per promoure la recerca científica en aquest camp. De seguida va impulsar la creació de la Fundació Pasqual Maragall, conscient que això implicava convertir-se en la cara visible d'una malaltia degenerativa que afecta desenes de milers de persones –actualment, 44 milions a tot el món– i per a la qual, ni llavors ni ara, no hi ha cap tractament efectiu. La fundació va néixer l'any 2008 i sis anys després –i ja amb símptomes evidents de la malaltia– Maragall i el seu entorn més pròxim continuen al peu del canó. Ahir mateix, l'expresident va assistir a la presentació de la campanya Oblits contra l'Alzheimer, que la fundació acaba de llançar amb l'objectiu de sensibilitzar la població, però, sobretot, de recollir fons per a la investigació d'una malaltia que, en paraules del director de la fundació, el doctor Jordi Camí, hauria de ser “prioritària” però que “no està rebent el suport adequat”.
Més enllà de l'atenció mediàtica que sempre suscita qualsevol aparició pública de Maragall, l'expresident era allà complint el seu compromís. No va dir res, però amb la seva presència n'hi havia prou. Va ser la seva dona, Diana Garrigosa, qui va explicar que Maragall continua caminant molt i amb molta força i que, de moment, no ha oblidat ni les paraules ni les persones. “Més aviat està desorientat en l'espai i en el temps”, va explicar. “De vegades es recorda de noms abans que jo mateixa, però, per contra, pot posar-se la roba al revés o portar els plats al dormitori en lloc de dur-los a la cuina.” Garrigosa va recordar que fa pocs dies van estar mirant un vídeo dels Jocs Olímpics del 1992. “Jugàvem a reconèixer persones que apareixien. Són petits moments que mereixen la pena, perquè una de les coses que perden els malalts és la iniciativa i cal ajudar-los a trobar coses per fer.”
Garrigosa va recomanar molta paciència als cuidadors de malalts d'Alzheimer i els va encoratjar a buscar el suport de persones que estan en la mateixa situació. L'atenció als cuidadors –majoritàriament dones que hi dediquen unes quinze hores diàries– és una altra de les prioritats de la Fundació Pasqual Maragall, que, en col·laboració amb l'Obra Social La Caixa, té en marxa grups terapèutics per a aquestes persones. Però tant Garrigosa com el doctor Camí van insistir que, per tirar endavant la investigació, cal que la societat civil “no oblidi els que obliden” i que hi aporti recursos. La campanya Oblits contra l'Alzheimer es difondrà a les xarxes socials a través de vídeos en què participen persones anònimes i cares conegudes com ara Andrés Iniesta, Gemma Mengual, Pedro García Aguado, Albert Om o Elsa Anka.