Vallès Oriental

Símptomes de repunt tímid en les vendes d’habitatges al Vallès Oriental

Les transaccions de nou mesos de 2014 igualen les de tot el 2013

Les transaccions d’habitatges assenyalen un tímid símptoma de represa al Vallès Oriental.

En nou mesos de 2014 (els que estan recollits a les estadístiques del Ministeri de Foment) es van fer gairebé les mateixes transaccions (vendes i lloguers d’habitatges nous i de segona mà) que en tot l’any 2013. Falten els últims tres mesos, en els quals amb molta probabilitat es van superar les xifres de l’any anterior i previsiblement les dels dos exercicis precedents.

El gràfic adjunt mostra com ha evolucionat el nombre d’habitatges comercialitzats en els últims deu anys. La caiguda comença el 2008, quan és especialment pronunciada, i exercici rere exercici els registres són inferiors als de l’exercici anterior. La crisi va tancar l’accés a les hipoteques, i els ingressos dels compradors potencials també van anar a la baixa. Això va provocar que no hi hagués pràcticament moviment en un sector que havia arribat a multiplicar per set l’activitat respecte a les xifres que es marcaven l’any 2013.

El repunt, però, és tímid i està lluny de donar sortida a l’estoc d’habitatge que hi ha actualment, especialment per al de nova construcció. “La demanda és de preus baixos, encara que siguin cèntrics, i per als nous promotors, els preus que estan disposats a pagar els compradors difícilment arriben a compensar el preu de venda”, analitza Francesc Nadal, del grup immobiliari Fasu.
Nadal augura que la situació es mantindrà així durant algun temps. “Hi ha molt habitatge per vendre, però potser hi hauria més sortida si fos més barat”, apunta. “La previsió és que el mercat seguirà amb una situació similar: preus baixos durant molt de temps, sobretot fora de Barcelona”, aventura.

En el creixement de les transaccions comercials hi ha tingut influència el comportament de Granollers, que durant el segon trimestre de l’any va arribar a tancar fins a 232 operacions, una xifra que s’havia produït en anys d’expansió immobiliària. En total, en els nou primers mesos de l’any passat, a Granollers es van tancar més de 400 operacions. Més modesta va ser l’evolució que van seguir altres municipis amb pes demogràfic, com Mollet, on es van formalitzar 162 transaccions.

Cardedeu, Montornès i Sant Celoni van mantenir una activitat més moderada, però van superar les Franqueses, un dels municipis tradicionalment més actius en el sector immobiliari.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.