Salut

La gestió de quatre ABS gironines més, a concurs públic

Es tracta dels serveis d'atenció primària de Palafrugell, la Cerdanya, Ribes de Freser/Campdevànol i Peralada

Comprenen un total de nou CAP i 25 consultoris locals

Aquest any, el Departament de Salut té previst de treure a concurs públic la gestió de quatre àrees bàsiques de salut (ABS) de les comarques gironines, segons consta en una resposta parlamentària del conseller de Salut, Boi Ruiz. Es tracta de les ABS de Palafrugell, la Cerdanya, Ribes de Freser/Campdevànol i Peralada. Amb la de l'Escala, ja seran cinc les ABS de la demarcació que passaran pel procediment de la licitació pública. En tots els casos, a excepció del de Peralada, al capdavant hi ha un grup de professionals, es tracta d'ABS que estan gestionades per una fundació privada sense ànim de lucre, tal com passa amb l'ABS de l'Escala, que està dirigida per la Fundació Salut Empordà.

L'ABS de Palafrugell, que està gestionada pels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, comprèn un únic centre de salut, el CAP doctor Josep Alsina. L'ABS de la Cerdanya, que dirigeix la Fundació Hospital de Puigcerdà, està formada pels CAP de Puigcerdà, Llívia, Alp, Bellver de Cerdanya i Ger, i els consultoris locals de Fontanals de Cerdanya, Meranges, Guils de Cerdanya, All, Prats i Sansor, Prullans i Bolvir. L'ABS de Ribes de Freser/Campdevànol, que està gestionada per la Fundació Privada Hospital de Campdevànol, està integrada pels CAP de Ribes i Campdevànol i els consultoris locals de Gombrèn, Campelles, Pardines, Planoles i Queralbs.

Al capdavant de l'ABS de Peralada hi ha Albera Salut SLP, una entitat de base associativa gestionada pels mateixos professionals. Es va crear l'any 2002 i dóna servei a dotze municipis. Està formada pel CAP de Peralada i tretze consultoris locals. Els consultoris són a Cabanes, Espolla, Garriguella, Masarac, Mollet de Peralada, Pedret i Marzà, Rabós, Sant Climent Sescebes, Vilabertran, Vilajuïga, Vilamaniscle, Vilanova de la Muga i Vilarnadal.

Tot i que la resposta parlamentària data del 29 de desembre del 2014, el conseller de Salut, que dimarts va ser a Girona, va fugir d'estudi quan, a preguntes dels mitjans de comunicació, se li va demanar concreció en les ABS que sortirien a concurs aquest any. Únicament va insistir en la idea que aquests concursos públics són fruit de l'aplicació de la llei, que s'hi podran presentar empreses públiques i privades sense ànim de lucre i amb ànim de lucre, però que, en tots els casos, hauran d'acreditar experiència en la gestió de l'atenció primària.

LES FRASES

A mesura que vencin els contractes actuals, s'hauran d'anar convocant els nous concursos. Ho diu la llei
Hi podran aspirar totes les empreses, sempre que tinguin experiència en l'atenció primària
Boi Ruiz
conseller de salut

L'alcalde de l'Escala creu que s'eixampla el problema

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, va dir ahir que les paraules del conseller Boi Ruiz dient que als concursos per la gestió dels centres d'atenció primària es podran presentar empreses privades amb ànim de lucre li causen “preocupació i intranquil·litat. Puig, que demana que s'exclogui aquesta possibilitat, diu que “el més prudent seria donar-se un marge” abans de convocar de nou el concurs. “Si de manera precipitada el conseller intenta fer el tercer concurs és un error; crec que seria aconsellable que al Parlament es discutís el model de l'assistència primària”, diu l'alcalde, que també valora positivament que el conseller hagi recollit part del missatge dels alcaldes, perquè es demani experiència prèvia a les empreses concursants.

Pel que fa a les ABS que ara Salut també treu a concurs, Puig diu que “el que fa ara el conseller és aplicar la lògica que ja va aplicar en el nostre cas a altres ambulatoris concertats i això eixampla el problema”. Per l'alcalde, hi ha una “voluntat clara del conseller d'anar trossejant el model sanitari català”. Puig recorda que ja va advertir que l'Escala seria el primer cas, però que n'hi hauria més. Assegura que “estem en una situació de conflicte i que s'hauria de plantejar en l'àmbit polític”, al Parlament de Catalunya.

m.v.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES