Societat

Les ratxes de vent superen els 100 quilòmetres per hora

Set carreteres presenten problemes per la neu a la xarxa viària, entre les quals la C-28 al Port de la Bonaigua

Es manté la prealerta del Neucat ja que la neu pot fer acte de presència a qualsevol cota a les comarques del Pirineu i Prepirineu

Les ratxes de vent superen els 100 quilòmetres per hora aquest diumenge a les cotes més altes del Pirineu, Prepirineu i als dos extrems del país sense que deixin però incidències rellevants. Segons Protecció Civil, durant la passada nit no s'han enregistrat problemes pel vent i el telèfon d'emergències 112 només ha rebut dues trucades.

Entre els registres més destacats trobem els 118 quilòmetres per hora al Pic de Salòria, els 109 quilòmetres per hora a Portbou o els 90 quilòmetres per hora de Roquetes. A partir de mig matí, el vent s'ha reforçat a bona part de la meitat nord de Catalunya, amb ratxes d'entre 50 i 70 quilòmetres per hora (cop de 64 quilòmetres per hora al Fabra). Set carreteres presenten problemes per la neu a la xarxa viària, entre les quals la C-28 al Port de la Bonaigua.

Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), a la demarcació de Lleida la C-28 està tallada entre Vaquèira i la Peülla mentre que a la mateixa carretera és obligatori utilitzar cadenes entre Vielha i Vaquèira. També és obligatori cadenes a la C-142b d'accés al Pla de Beret i a la L-500, entre la N-230 i el Balneari de Boí. A la demarcació de Barcelona, la BV-4024 està tallada en l'últim tram fins al Coll de Pal i també està prohibida la circulació a la BV-4031, al Coll de la Creueta, a Castellar de N'Hug. L'SCT també avisa de neu i gel a la calçada a la B-400, de Saldes fins a Gósol pel Coll de la Trapa.

Entre 3 i 10 centímetres a cotes baixes del Pirineu

La nevada ha estat intensa aquest nit i matinada a gran part del Pirineu i ha arribat fins a diverses zones del Prepirineu. Els gruixos més importants superiors als 50 centímetres s'han registrat a l'Aran i Pallars Sobirà, tot i que també ressalten registres més modestos -entre 3 i 10 centímetres- en poblacions com la Seu d'Urgell, Esterri d'Àneu, Llívia, Puigcerdà, Guardiola de Berguedà, Saldes, Sant Pau de Segúries, Tremp o Gombrèn.

Segons Protecció Civil, es manté la prealerta del Neucat ja que la neu pot fer acte de presència a qualsevol cota a les comarques del Pirineu i Prepirineu, es pot donar el fenomen del torb a alta muntanya i acumular-se més de 20 centímetres per sobre dels 1.200 metres al vessant nord.

Paral·lelament, la DGPC manté que diumenge el risc d'allaus serà fort (4 sobre una escala de 5) a la zona de l'Aran i nord del Pallars Sobirà i recomana extrema la prudència en activitats d'alta muntanya. Els Agents Rurals han decretat el pla Alfa en nivell 2 a les comarques del Montsià, Baix Ebre, Alt i Baix Camp, Tarragonès, Alt i Baix Penedès, Garraf, Anoia, Bages, Solsonès, Berguedà, Cerdanya, Ripollès, Alt Empordà, Noguera, Pallars Jussà i Alt Urgell. En aquestes comarques queden anul·lades totes les cremes incloses les prèviament autoritzades.

Onades de 2,5 metres a l'Empordà

Finalment, Protecció Civil ha alertat que les onades podran superar els 2,5 metres (maregassa) a la Costa Brava nord, a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà. Les superacions de llindar es produiran al nord del cap de Creus i al cap de Begur. Hi haurà mar de fons del nord.

Es demana extremar les precaucions en activitats professionals i recreatives en el mar en el litoral gironí. A l'Empordà cal evitar accedir a les zones del litoral on el mar estigui alterat i l'onatge afecti la costa. A més es demana a la població que respecti el tancament de passeigs marítims, espigons, ports, platges i altres que per seguretat s'hagin fixat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SERVEIS

Un robatori de coure a Rodalies provoca retards i supressió de trens a l’R2 i l’R8

BARCELONA
GIRONA

El Tarlà ja volta i Jaume Cruset fa un pregó rimat de les Festes de Primavera

GIRONA
Girona / salt

La Generalitat blindarà dimecres 25 milions per al Campus de Salut del Trueta

SALT / GIRONA
medi ambient

Mascort descarta refer el decret de piscines tot i el rebuig de l’oposició

barcelona
medi ambient

La Paeria avança la campanya de control de mosquits a Lleida

LLEIDA
municipal

Reus distingeix Carme Saldaña i la Confraria Jesús de l’Amargura

REUS
medi ambient

Solsona consumeix massa aigua i també tanca dutxes esportives

SOLSONA
EDUCACIÓ

Projecte innovador europeu amb l’escola Carme Auguet i la UdG

girona
medi ambient

Neixen quatre noves gaseles dorcas al Zoo de Barcelona

BARCELONA