Societat

Internet a tot arreu

Google i Facebook no descarten cooperar per connectar tot el planeta a la xarxa

El MWC arrenca amb molta gent però poques novetats trencadores

“Pre­pa­rem-nos, perquè ben aviat els mòbils seran els coman­da­ments de les nos­tres vides.” No ho va dir Mark Zucker­berg ni Sun­dar Pic­hai, dos dels ponents més espe­rats de la jor­nada inau­gu­ral del Mobile World Con­gress (MWC). La profètica afir­mació cor­res­pon a Ralph de la Vega, un dels màxims direc­tius de l'ope­ra­dora AT&T. La seva con­ferència, molt més seguida que la del vice­pre­si­dent de Goo­gle però no tant com la del fun­da­dor de Face­book, va dei­xar clar que l'aliança entre el mòbil i inter­net té un poten­cial gai­rebé infi­nit. I només calia pas­se­jar pels dife­rents pave­llons del MWC per enten­dre una mica a què es refe­ria.

La fira va arren­car ahir a tota velo­ci­tat amb més pre­sen­ta­ci­ons de pro­duc­tes i ser­veis, però sobre­tot amb la ferma con­vicció que inter­net ens porta cap a un nou món que no hau­ria de que­dar res­trin­git a una mino­ria. Tot i que a molts ens sem­bla impres­cin­di­ble, en rea­li­tat un 60% de la població mun­dial encara no s'ha con­nec­tat ni una sola vegada a inter­net. Ahir va tor­nar a que­dar clar que els grans actors del sec­tor tec­nològic volen fer esforços per eli­mi­nar aquesta bar­rera.

En aquest sen­tit es va pro­nun­ciar Mark Zucker­berg, que no va apor­tar gai­res nove­tats res­pecte al que havia expli­cat l'any pas­sat. El seu pro­jecte, Inter­net.org, con­ti­nua evo­lu­ci­o­nant però el fun­da­dor de Face­book no va donar gai­res detalls con­crets del seu estat. Això sí, es va pre­sen­tar de la mà d'alguns ope­ra­dors i va ofe­rir mis­sat­ges tran­quil·lit­za­dors cap a les com­pa­nyies telefòniques.

“Volem crear un model que per­meti a més gent acce­dir als ser­veis bàsics de la xarxa i que sigui pro­fitós per a les ope­ra­do­res. No hi ha d'haver pro­ble­mes, perquè s'haurà de pagar per les dades”, va dir Zucker­berg. Pre­gun­tat sobre si, atesa la coin­cidència d'interes­sos, Face­book i Goo­gle podrien tre­ba­llar ple­gats en el futur per mirar de con­nec­tar tot el pla­neta a inter­net, la seva res­posta va ser clara: “segur”.

I és que, al matí, el vice­pre­si­dent de Goo­gle, Sun­dar Pic­hai, ja havia expli­cat que els seus plans per con­nec­tar les zones més remo­tes del pla­neta pro­gres­sen a bon ritme. El pro­jecte Titan, que vol uti­lit­zar avi­ons ultra­lleu­gers ali­men­tats per panells solars per donar cober­tura a les zones fos­ques, dei­xarà de ser una teo­ria de labo­ra­tori per començar a fer els pri­mers enlai­ra­ments en qüestió de mesos. Per la seva banda, el pro­jecte Loon, que fa el mateix uti­lit­zant glo­bus d'heli, ha pro­gres­sat nota­ble­ment des que va començar les pro­ves, fa un parell d'anys. Si en un inici tenien uns cinc dies d'auto­no­mia i ofe­rien con­nexió 3G, ara s'ha aug­men­tat fins a més enllà dels sis mesos amb LTE. En breu començaran a fer pro­ves a gran escala de la mà d'ope­ra­do­res com Telefónica i Voda­fone.

Goo­gle, que també té un pro­jecte per dur la fibra òptica a entorns urbans, va anun­ciar que també s'apunta a crear un sis­tema de paga­ments amb el mòbil i, paral·lela­ment, pretén con­ver­tir-se en un ope­ra­dor mòbil vir­tual, si bé no en va donar detalls.

Va sor­pren­dre que el res­pon­sa­ble d'Android pro­mo­cionés el Sam­sung S6 pre­sen­tat la nit abans i no els Nexus que impulsa Goo­gle. Pot­ser es deu al fet que el que real­ment interessa al gegant nord-ame­ricà és impo­sar el seu sis­tema ope­ra­tiu, que ja té molt bona salut. En aquest sen­tit, Pic­hai va fer una exhi­bició de força en recor­dar que vuit de cada deu mòbils venuts al món són Android.

“El mòbil serà el cen­tre de tots els can­vis que veu­rem dia a dia”, va dir en una de les decla­ra­ci­ons més ele­va­des de to d'una con­ferència tirant a enso­pida per a la qual es va haver de treure del canell el pro­to­tip d'un rellotge con­nec­tat que encara no s'ha llançat al mer­cat, qui sap si de la pròpia com­pa­nyia. Com a pronòstic de tendències per l'any vinent, Pic­hai va apun­tar a la rea­li­tat vir­tual i a la capa­ci­tat d'apre­nen­tatge de les màqui­nes com un dels punts a tenir en compte.

Just abans, d'altres pri­me­res espa­ses del sec­tor havien sal­tat a l'esce­nari per expo­sar a una audiència més mas­siva i interes­sada qui­nes serien les claus per a un estil de vida con­nec­tat. “Mai fins ara havia cre­gut que podria treure ren­di­ment econòmic de les escom­bra­ries”, feia broma Bill McDer­mott, con­se­ller dele­gat de SAP, vista la pos­si­bi­li­tat de con­nec­tar els con­te­ni­dors a inter­net per opti­mit­zar la reco­llida de resi­dus. Per la seva banda, Kars­ten Otten­berg, màxim res­pon­sa­ble de BSH, va expli­car com serà una cuina con­nec­tada d'aquí a uns pocs anys: “Si el forn detecta que estàs cui­nant per a sis però tens el ren­ta­plats ple, l'enge­garà per tenir els plats nets a temps. A més, quan mar­xis de casa la nevera farà una foto de l'inte­rior i la pujarà al núvol perquè tin­guis clar què hi tens per si vols com­prar alguna cosa”, expli­cava Otten­berg.

A la seva empresa ja es tre­ba­lla amb uns forns que, en esca­ne­jar uns codis espe­ci­als que duran els ali­ments, es con­nec­ta­ran al núvol per des­car­re­gar la infor­mació de cocció i pro­gra­mar-se tot sols.

Parlar de ‘drones' que donen connexió és ‘sexy', però el que compta és la feina de les operadores
Mark Zuckerberg
director executiu de facebook
El mòbil serà el centre de tots els canvis que viurem en el dia a dia de les nostres vides
Sundar Pichai
vicepresident de google

Carregadors sense fils integrats als mobles d'Ikea

Aprofitant la tirada del congrés, Ikea va anunciar ahir que està a punt de treure al mercat una sèrie de mobles preparats per carregar els mòbils i les tauletes sense necessitat de cap cable, amb tecnologia sense fils. Actualment ja hi ha terminals que ofereixen aquesta possibilitat, però requereixen una carcassa especial (que també serà necessària en aquest cas) i col·locar-los al damunt d'una base que sí que es connecta a la xarxa elèctrica. La idea de la multinacional sueca és que aquesta tecnologia de càrrega estigui integrada tant en tauletes de nit com en escriptoris. També hi haurà algun llum que ho permetrà.

L'iris és la nova alternativa de seguretat biomètrica

Fujitsu va presentar ahir al MWC un sistema de reconeixement de l'iris que vol impulsar com a nou sistema de seguretat biomètrica. La singularitat d'aquesta part de l'ull fa que els sistemes d'identificació, segons expliquen des de la firma japonesa, siguin tan o més segurs que les empremtes digitals. Una segona tecnologia de Fujitsu, més voluminosa i no apta per a aparells mòbils, també identifica els usuaris en funció de la disposició dels vasos sanguinis de les mans. A més, Qualcomm va presentar un detector d'empremtes que funciona amb ultrasons, no amb contacte, de manera que no l'afecta la brutícia.

Sony per fi treu les tapes al mòbil submergible

Els mòbils submergibles es valoren molt a l'estiu i en casos d'accidents al lavabo. Fora d'aquí, haver d'estar traient i posant tapetes als connectors resulta molt pesat. Sony, però, va presentar ahir l'M4 Aqua, un model de gamma mitjana i bones prestacions que, tot i no tenir tapes, es pot mullar sense manies.

Les operadores volen unificar la targeta SIM

El nou model permetrà canviar de companyia

Un grup d'operadores de telefonia està impulsant un nou estàndard de targeta SIM que l'usuari podrà conservar quan canviï de companyia o de terminal. En el grup de treball també hi ha fabricants de mòbils i de targetes i pretenen contrarestar Apple, que fa poc va anunciar una SIM blanca.

Microsoft presenta els primers mòbils

El d'ahir va ser el primer MWC sense Nokia com a fabricant de telèfons. Aquesta divisió ha estat incorporada per Microsoft, que va presentar dos nous terminals de gamma mitjana, els Lumia 640 i 640XL, que es podran actualitzar al futur sistema Windows 10.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.