Exhibició de porres a Vilanova

La capital del Garraf organitza la primera trobada de gegants amb porra per celebrar els 300 anys dels seus gegants

La porra és símbol de poder i un dels trets més carac­terístics dels gegants gros­sos de Vila­nova i la Geltrú, una de les pare­lles més altes i pesa­des de Cata­lu­nya. Per això, i per cele­brar el 300 ani­ver­sari de la pare­lla, la colla gegan­tera va deci­dir reu­nir tots els gegants que van abi­llats amb aquest ele­ment, asso­ciat sem­pre als gegants d'estètica morisca i guer­rera. Així, la capi­tal del Gar­raf va reu­nir ahir a la tarda nou pare­lles de gegants amb porra, gai­rebé totes les que hi ha al país, a excepció de tres, entre elles la de Tar­ra­gona, que no va poder acu­dir perquè es troba a les por­tes de les fes­tes de Santa Tecla.

De totes les èpoques

Gegants cen­te­na­ris, de nova cons­trucció i infan­tils van par­ti­ci­par a la pri­mera tro­bada de gegants amb porra que s'orga­nitza al ter­ri­tori, una mos­tra curi­osa que va posar de relleu les influències moris­ques de la majo­ria dels gegants amb porra: els cen­te­na­ris gegants d'Amer; d'altres cons­truïts després de la Guerra Civil espa­nyola, com ara els de Valls (que per motius de pro­to­col no sur­ten mai de la seva població), i pare­lles de gegants més moder­nes com ara els de Sanaüja (que per pri­mera vegada sur­ten del muni­cipi) i els gegants infan­tils de Sol­sona.

La mos­tra va atreure cen­te­nars d'espec­ta­dors que van seguir de prop la curi­osa cer­ca­vila pel cen­tre de la ciu­tat i la ballada final de totes les pare­lles davant del mer­cat cen­tral. Marc Pinyol, rela­ci­ons públi­ques de la colla gegan­tera de Vila­nova, ha valo­rat posi­ti­va­ment els actes de cele­bració dels 300 anys dels gegants gros­sos, que es tan­ca­ran el mes de novem­bre després de fer una rome­ria a Mont­ser­rat amb els gegants, i un con­curs fotogràfic de tots els actes de l'ani­ver­sari. I és que la cele­bració es va ini­ciar el novem­bre pas­sat, però aquest estiu ha con­cen­trat alguns dels actes més emblemàtics, espe­ci­al­ment, l'expo­sició de gegants cen­te­na­ris a la bibli­o­teca Víctor Bala­guer, que va aco­llir més de 15.000 visi­tants.

L'arxiu de la parròquia de Sant Antoni Abat conté les pri­me­res referències i docu­ments que tes­ti­mo­nien, des l'any 1709, la presència dels gegants gros­sos a la ciu­tat. Des d'ales­ho­res han esde­vin­gut un ele­ment simbòlic i d'iden­ti­tat de la ciu­tat, tot i com­par­tir pro­ta­go­nisme amb les altres dues pare­lles de gegants de la ciu­tat: l'Hereu i la Pubi­lla i els gegants de la Geltrú, els senyors feu­dals Ulde­rich i Guisla.

Els gegants gros­sos de Vila­nova i la Geltrú, res­tau­rats per últim cop l'any 1998, han apro­fi­tat el seu ani­ver­sari per fer revi­sar també la seva bibli­o­gra­fia. De fet, la colla gegan­tera ha pro­mo­gut la publi­cació dels lli­bres Quants anys feu, gegants? i La història dels gegants de Vila­nova i la Geltrú, així com també la ree­dició del Lli­bre dels gegants del 1964.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.