Vallès Oriental

EL MANDAT DE... Els plans d’ajust

Dràstics plans d’aprimament per als ajuntaments més endeutats

Les dificultats financeres han obligat a reduir serveis i a demanar crèdits a l’Estat

Les polítiques d’aus­te­ri­tat han estat una cons­tant en un man­dat de greus difi­cul­tats finan­ce­res als ajun­ta­ments.

La reducció d’ingres­sos pro­vi­nents d’algu­nes de les fonts de finançament que havien estat habi­tu­als en els anys de gran expansió (en espe­cial els rela­ci­o­nats amb la cons­trucció) con­tras­tava amb les neces­si­tats de la ciu­ta­da­nia de dis­po­sar de més ser­veis. Amb menys ingres­sos i més des­pe­ses, els ajun­ta­ments es van veure afec­tats per una ter­cera via: l’aus­te­ri­tat havia d’arri­bar a les admi­nis­tra­ci­ons, obli­ga­des a equi­li­brar els pres­su­pos­tos per evi­tar incom­plir la llei.

En els pri­mers anys del man­dat, va con­ver­tir-se en un hàbit veure com els ajun­ta­ments ajus­ta­ven el pres­su­post a par­tir d’un des­cens dels ser­veis. Aquells muni­ci­pis on la reco­llida d’escom­bra­ries es feia a diari, van reduir el ser­vei els caps de set­mana. En algu­nes pobla­ci­ons, els ajun­ta­ments van optar fins i tot per apa­gar fanals en deter­mi­na­des zones, o encen­dre’n només la mei­tat. És el cas de la Roca, una de les pobla­ci­ons que, poste­ri­or­ment es veu­ria obli­gada a dema­nar un pla de sane­ja­ment perquè el deute muni­ci­pal superava els límits que asse­nya­lava el govern cen­tral.

Un dels pri­mers ser­veis que es van veure afec­tats per la neces­si­tat d’ajus­tar els pres­su­pos­tos muni­ci­pals va ser el dels auto­bu­sos. Es van fer reduc­ci­ons a Santa Eulàlia, Lliçà de Vall o Car­de­deu. Eren ser­veis que es dona­ven per apro­par al cen­tre la població de bar­ris i urba­nit­za­ci­ons que que­da­ven allu­nya­des, però la uti­lit­zació no sem­pre aca­bava com­pen­sant el cost que supo­sava per als ajun­ta­ments. La solució va ser pas­sar la tisora de la des­pesa. El ser­vei d’auto­bu­sos a Gra­no­llers, que és com­par­tit par­ci­al­ment per Cano­ve­lles, les Fran­que­ses i la Roca també va tenir cor­rec­ci­ons, con­sen­su­a­des entre els dife­rents ajun­ta­ments.

La reducció forçada de fac­tu­res va arri­bar als ser­veis de neteja. Per reduir la des­pesa es van reduir ser­veis, i això impli­cava afec­ta­ci­ons a les con­di­ci­ons labo­rals dels tre­ba­lla­dors. A Mollet va com­por­tar fins i tot mobi­lit­za­ci­ons, en el marc d’una nego­ci­ació del con­veni que era clara­ment a la vaga. Mollet havia deci­dit reduir la des­pesa del ser­vei de neteja en 800.000 euros.

Una altra font de reta­llada de des­pesa va pro­duir-se en l’enllu­me­nat. La Roca i Santa Eulàlia de Ronçana, per exem­ple van apa­gar punts de llum, sota l’argu­ment que en algu­nes zones hi havia un excés d’il·lumi­nació. Per a molts ajun­ta­ments, ha estat el moment de revi­sar la con­cessió dels ser­veis per acon­se­guir ins­tal·lar noves llu­minàries amb tec­no­lo­gies que per­me­ten reduir la des­pesa.

PLANS DE SANE­JA­MENT

Lluny de millo­rar, la situ­ació finan­cera de la major part dels ajun­ta­ments de la comarca s’agreu­java a mesura que la crisi s’anava este­nent. Això va por­tar a retar­dar el paga­ment a proveïdors. Era una solució finan­cera per als ajun­ta­ments, però una font de difi­cul­tats afe­gi­des per a empre­ses, sovint locals, que sense accés a finançament que­da­ven sense pos­si­bi­li­tats de man­te­nir l’acti­vi­tat i pagar als seus tre­ba­lla­dors. Per això el govern va obrir una línia de crèdits per als ajun­ta­ments més endeu­tats: els faci­li­tava diners per poder pagar els proveïdors, però a canvi d’un pro­fund segui­ment de la des­pesa.

Es van aco­llir a aquests ajuts esta­tals muni­ci­pis com Mollet, les Fran­que­ses, Santa Eulàlia, Mar­to­re­lles, Mont­meló, Cànoves, Sant Fost, Mont­seny o Vila­nova. El con­trol de la des­pesa va dei­xar molts d’aquests ajun­ta­ments sense la pos­si­bi­li­tat d’afron­tar inver­si­ons en tot el man­dat, perquè no podien acce­dir a crèdit ordi­nari.

La notícia com­pleta a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.