LES FITXES ELECTORALS: La Roca del Vallès
Bipolarització a examen
La vigència del persistent empat entre el PSC i CiU a la Roca es posa a prova el 24 de maig
Només unes desenes de vots han separat el PSC i CiU en les dues últimes eleccions municipals.
Han estat els dos partits que han ocupat més seients al ple municipal, en una clara bipolarització del vot que, aquest 24 de maig, torna a posar-se a examen, particularment si el vot en clau general acaba incidint en les eleccions locals.
Aquest doble empat dels dos anteriors comicis ha tingut, a més, la particularitat que la força més votada per estret marge, el PSC, no ha governat en cap dels dos casos. Primer, un pacte entre CiU i ERC va propiciar que governés Rafael Ros, que ha repetit en l’últim mandat amb el suport del PP (insuficient per fer majoria) i votacions favorables puntuals d’ERC. Vull ser el guanyador de les eleccions i governar, reflexiona Carles Fernández, cap de llista del PSC i únic candidat que no repeteix respecte a les eleccions passades tot i acumular una trajectòria de 10 anys a l’Ajuntament.
El frec a frec i un passat polític amb moments convulsos ha portat associades tensions freqüents al consistori. En l’últim mandat, alguns processos judicials han tornat a provocar uns enfrontaments que, en els discursos, es volen deixar aparcats en els propers anys. Els enfrontaments no aporten res al benestar dels ciutadans, remarca el candidat de CiU, i actual alcalde, Rafael Ros.
Els grups de l’oposició retreuen a l’alcalde la percepció d’allunyament que, diuen, els trasllada la ciutadania respecte a l’Ajuntament. La gent vol percebre que se l’escolta. A la Roca es demana i es necessita proximitat, diu Albert Gil (ERC). La transparència forma part del nostre programa des de fa molts anys, no ve d’ara, reivindica el cap de llista d’ICV-EUiA, Daniel Martín.
Les problemàtiques socials també ocupen un lloc prioritari en les propostes dels diferents grups. En l’últim mandat, a proposta d’ICV-EUiA, tots els partits es van posar d’acord a impulsar correccions socials en les taxes municipals. Daniel Martín agraeix que s’inclogués l’anomenada tarifació social, però considera que els passos que s’han fet han estat insuficients. Les partides socials no s’arriben a gastar del tot, denuncia Albert Gil. Un diagnòstic que comparteix Carles Fernández.
El nou edifici, i sobretot, el nou projecte educatiu per a l’institut, la revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal i les oportunitats vinculades amb La Roca Village són altres aspectes que queden recollits en les diferents propostes electorals.
La Roca ha viscut un últim mandat marcat per les dificultats econòmiques. Una sentència contrària a l’Ajuntament que va obligar a indemnitzar una empresa per les obres del pavelló va motivar un excés d’endeutament pel qual es va haver de fer un pla de sanejament. No es podia accedir a crèdits nous i per això la inversió ha estat escassa. Una controvertida anella viària (a la qual són contraris el PSC i ICV) ha estat una de les poques inversions que s’han pogut materialitzar.