Societat

Competència bàsica

Molts instituts i escoles incorporen l'educació emocional al seu projecte pedagògic

Cada cop hi ha més veus que reclamen que es posi al mateix nivell les habilitats socials que les matèries instrumentals

Els alum­nes de primària i secundària cata­lans estan sot­me­sos els dar­rers anys a un munt d'exàmens d'ava­lu­ació del que els peda­gogs han bate­jat com a com­petències bàsiques: matemàtiques i llengües prin­ci­pal­ment i, en alguns casos, com les pro­ves PISA, ciències. La dèria per les matèries ins­tru­men­tals, però, ha anat acom­pa­nyada de la rei­vin­di­cació crei­xent de molts experts que es posi al mateix nivell l'edu­cació de les emo­ci­ons, una com­petència que con­si­de­ren també “bàsica” en la for­mació dels estu­di­ants.

De fet, en mol­tes esco­les i ins­ti­tuts cata­lans ja fa anys que l'edu­cació emo­ci­o­nal està inte­grada en el currículum de manera més o menys explícita i la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) té en marxa, des del 2002, un post­grau d'edu­cació emo­ci­o­nal que, segons explica el seu direc­tor, Rafel Bis­querra, pretén “for­mar pro­fes­sors amb com­petències emo­ci­o­nals per als cen­tres d'edu­cació infan­til, primària i secundària”.

“El post­grau va sor­gir d'una anàlisi de fenòmens de la nos­tra soci­e­tat: incre­ment de l'estrès, ansi­e­tat, dro­gues, suïcidis, i el con­sum d'anti­de­pres­sius. L'edu­cació emo­ci­o­nal vol donar res­posta a les neces­si­tats no prou ate­ses i que no són al currículum”, afirma Bis­querra.

El direc­tor del post­grau de la UB defensa que l'edu­cació ha d'evo­lu­ci­o­nar d'acord amb els can­vis que hi ha a la soci­e­tat i que cal pas­sar del para­digma edu­ca­tiu del segle XX basat en el “desen­vo­lu­pa­ment cog­ni­tiu i de con­tin­guts” a l'“inte­gral de les per­so­nes, que inclou també el desen­vo­lu­pa­ment social, emo­ci­o­nal i físic”. “Fa uns anys poca gent havia sen­tit a par­lar de l'edu­cació emo­ci­o­nal, però últi­ma­ment la sen­si­bi­li­tat sobre aquesta qüestió s'ha anat escam­pant com una taca d'oli. Així i tot, encara és mino­ritària”, avisa Bis­querra.

A l'escola Reina Vio­lant, de Bar­ce­lona, tots els alum­nes de P-3 a cinquè (el curs vinent s'hi incor­po­ra­ran els de sisè) fan una hora i mitja a la set­mana de rela­ci­ons inter­per­so­nals, cadascú al seu nivell, explica Xus de Miguel Vallejo, mes­tra de l'escola. Així, per exem­ple, si un nen de P-4 ha pres la pilota a un altre i aquest l'ha pegat, tots dos recons­tru­ei­xen l'acció a través d'un simu­la­cre i pen­sen què podrien haver fet sense recórrer a la violència. “Al final aca­ben tro­bant una solució alter­na­tiva”, asse­gura De Miguel, que recorda que “molt sovint els nens repro­du­ei­xen solu­ci­ons ina­de­qua­des perquè no en tenen d'altres”. A ter­cer de primària, el sis­tema és una mica més sofis­ti­cat: els alum­nes pen­gen al tau­ler de l'aula els con­flic­tes que han tin­gut al llarg de la set­mana i sur­ten de la classe a resol­dre'ls. Si no se'n sur­ten, els ajuda un com­pany que fa de medi­a­dor del pro­blema.

En l'edu­cació secundària, espe­ci­al­ment sen­si­bi­lit­zada en qüesti­ons psi­cològiques dar­re­ra­ment arran de la mort d'un pro­fes­sor a mans d'un alumne, també hi ha molts cen­tres que han incor­po­rat l'edu­cació emo­ci­o­nal al seu pro­jecte edu­ca­tiu. A l'escola-ins­ti­tut Jacint Ver­da­guer, de Sant Sadurní d'Anoia, forma part del seu ADN i els estu­di­ants fan assig­na­tu­res com cine­si­o­lo­gia i ioga per poten­ciar el tre­ball de les emo­ci­ons.

A l'ins­ti­tut El Vern, de Lliçà de Vall, els alum­nes tre­ba­llen les emo­ci­ons a pri­mer, segon i ter­cer d'ESO a través d'uns tallers que els fan els espe­ci­a­lis­tes de La Granja de Palau­tor­dera a prin­ci­pis de curs i que ells com­ple­men­ten pel seu compte la resta de l'any. “L'edu­cació emo­ci­o­nal els dóna recur­sos, saben com reac­ci­o­nar i ajuda a la reflexió”, valora Àfrica Car­re­ras, direc­tora de l'ins­ti­tut. “També és útil per als pro­fes­sors”, i a finals de juny faran un curs específic per a ells.

També hi ha ins­ti­tuts, com el Vil·la Romana, de la Gar­riga, que van intro­duir específica­ment l'edu­cació emo­ci­o­nal al cen­tre i ho han dei­xat córrer. “Ho vam fer fa dos anys perquè hi havia un pro­fes­sor que havia fet una tesi doc­to­ral sobre aquesta qüestió. En les tuto­ries es feia rela­xació i medi­tació i a alguns alum­nes els anava bé, però a d'altres els feia gràcia”, relata la direc­tora, Lour­des Bal­mes, que diu que algun tutor encara aplica aques­tes tècni­ques. “Cadascú té la seva estratègia”, resu­meix.

L'ideal, remarca Bis­querra, és que l'edu­cació emo­ci­o­nal no es limiti a una assig­na­tura o a la tuto­ria, sinó que sigui “trans­ver­sal” i, fins i tot, hi par­ti­ci­pin les famílies. Abans, però, cal esten­dre la sen­si­bi­lit­zació i for­mar bé el pro­fes­so­rat. Incor­po­rar l'edu­cació emo­ci­o­nal als plans d'estu­dis de magis­teri –diu Bis­querra– seria un bon impuls.

LES FRASES

L'educació emocional respon a necessitats no prou ateses i que no són al currículum
Rafel Bisquerra
director del postgrau d'Educació Emocional de la UB
Molt sovint els nens reprodueixen solucions inadequades perquè no en tenen d'altres
Xus de Miguel Vallejo
mestra de l'escola reina violant de Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.