La URV ja construeix el campus de l'Ebre
El rector posarà aquest matí la primera pedra al parc de Remolins, en una jornada històrica per a Tortosa i el territori
La col·locació de la primera pedra del nou campus de la URV a les Terres de l'Ebre tindrà lloc a les onze del matí, amb la presència del conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet. En realitat, les màquines ja fa dies que treballen al parc de Remolins, i el recinte lúdic de Les Carpes del Riu ja ha passat a la història. També semblen ja molt llunyanes les negociacions a tres bandes entre l'Ajuntament tortosí, la URV i la Generalitat, per consensuar un emplaçament òptim per al campus de l'Ebre. L'any 2005, l'Ajuntament oferia comprar l'antic col·legi de Sant Josep, per recuperar el nucli històric de la ciutat; però la URV preferia ampliar l'edifici Betània o bé buscar un altre emplaçament, amb millors accessos. El març del 2006, el govern català i la URV van convèncer el govern de Tortosa, i l'alcalde de l'època, Joan Sabaté, va proposar que el campus es construís a Remolins.
«Serà un edifici emblemàtic, situat a la vora del riu i al costat d'altres elements importants com la catedral, l'antic escorxador i el pavelló firal», va remarcar ahir el director del campus de les Terres de l'Ebre, Azael Fabregat. «És una zona amb molt de futur, potser al costat del tercer pont de Tortosa, que serà imprescindible quan més d'un miler d'alumnes hagin d'accedir al campus al matí i a la tarda, pel coll d'ampolla de la plaça del Paiolet», va remarcar. Segons Fabregat, el curs 2011/2012 «està a la cantonada», i amb la implantació dels nous estudis i el pas de les titulacions de tres a quatre anys, el campus de l'Ebre podrà passar dels 1.000 estudiants.
El director del campus va destacar que les obres ja van començar fa uns dies, que es tracta d'un moment «llargament esperat», i que la constructora PAI s'ha implicat molt en el projecte, fins al punt que ha retallat els terminis d'execució fins als 16 mesos. «El nou campus ens permetrà tenir un creixement sostingut i poder tenir tots els estudis junts», va dir Fabregat. Així, va recordar que els estudiants d'infermeria, que són una tercera part dels alumnes del campus, ara fan les classes a l'hospital Verge de la Cinta. A banda, els estudiants del nou grau d'administració i direcció d'empreses, més els d'educació infantil i els d'educació primària, estan repartits a l'edifici Betània i en part de les instal·lacions del seminari. Però al marge del nou edifici, Fabregat va advertir que la URV vol un campus de l'Ebre «complet i de referència». Per tant, encara hauran de passar més anys perquè esdevingui un centre universitari de referència en la docència, la investigació i la transferència de coneixements. «No serà un procés lineal, però ara estem posant les bases per tenir el capital humà i fer les coses bé en el futur», va concloure Fabregat.
Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va valorar que el nou campus de la URV contribuirà en les possibilitats de desenvolupament econòmic i laboral del territori, i també en el seu creixement social i cultural. «La universitat generarà llocs de treball directes i indirectes al seu entorn, durant la construcció i amb el seu funcionament», va dir. Segons Bel, el campus «serà un important revulsiu per a Tortosa i les Terres de l'Ebre». En el mateix sentit, el delegat de la Generalitat a l'Ebre, Lluís Salvadó, va destacar que la universitat suposa un «salt de qualitat» per al territori, ja que millorarà la seua competitivitat i la seua capacitat per arrelar la gent amb formació universitària.