Vallès Oriental

Caldes recupera el triptic de l’Escola de Capatassos

El document estava a l’Arxiu de Sant Fruitós de Bages ies va rebre el passat mes de maig

L’Arxiu Municipal de Caldes de Montbui ha recuperat el tríptic de presentació de l’Escola de Capatassos agrícoles que hi va haver a Torre Marimon des de finals de la Guerra Civil fins a l’any 1980, quan depenia de la Diputació de Barcelona.

“A l’Arxiu de Sant Fruitós estaven fent revisió per catalogar els documents i em van trucar per si volia el document. Automàticament, els vaig dir que sí”, comenta la directora de l’Arxiu de Caldes, Esther Sánchez, que admet que el tríptic podria haver arribat de mil maneres diferents a l’Arxiu de Sant Fruitós. “És un misteri com va arribar a allà”, afegeix.

El tríptic va ser editat entre els anys 60 i 70, quan l’Escola de Capatassos Agrícoles estava en funcionament. Malauradament, el document no conserva la data de la seva edició. El document explica fil per randa les condicions per poder entrar a l’escola com ser espanyol, estar solter, ser major de 18 anys i menor de 30, i no haver de prestar el servei militar. A banda d’aquestes condicions, s’havia de superar un examen d’ingrés que costava 50 pessetes. Una prova que consistia en exercicis de llegir i escriure, i d’operacions matemàtiques bàsiques.

Torre Marimon acollia uns 80 alumnes en règim intern que havien de cursar dos anys a l’escola. El primer curs, de novembre a juliol, i el segon, una mica més llarg, de setembre a juliol. Els alumnes que aconseguien superar els dos cursos aconseguien el títol de “capatàs agrícola en general”.

El mateix tríptic informava –en castellà– de pràcticament tot el que els alumnes interins havien de portar. “Els alumnes hauran de portar sense excepció tres samarretes blanques, de tipus esport, tres calçotets, sis mocadors, dos pijames, un pantaló curt blau per fer esports, dues granotes de treball grises, segons el model de l’Escola, utensilis de bany i tisores de podar, una falç, una serra i un ganivet”, especifica el tríptic. El curs costava, en total, unes 2.000 pessetes (12 euros en l’actualitat). Quan s’acabava el curs, els alumnes feien un viatge –“interessant viatge”, segons el tríptic– per diferents indústries i explotacions agrícoles de l’Estat.

La història de l’agricultura i Torre Marimon es remunta fins al 1923, quan la finca va ser adquirida per la Mancomunitat de Catalunya per ubicar-hi l’Escola d’Agricultura de Barcelona, ja que a Barcelona s’estaven fent les obres de construcció de la Diagonal. Amb la Guerra Civil entremig, l’Escola Agrícola va tornar a Barcelona i Torre Marimon va passar a dependre de la Diputació de Barcelona. Va ser aleshores que va ser el centre de l’Escola de Capatassos Agrícoles, que va durar fins a l’any 1980, aproximadament. En total, Torre Marimon va acollir uns 80 alumnes en règim intern. En l’actualitat, la finca és propietat de la Generalitat i és un dels Instituts de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.