El Departament d'Innovació no troba motius per sancionar Ercros per la fuita d'òxid de nitrogen del juliol

Un dels tres expedients oberts pel govern conclou que va ser un incident imprevisible

El procediment obert pel DIUE, que va requerir informació a l'empresa, s'emmarca en un dels tres expedients informatius oberts per la Generalitat arran de l'incident. Els altres dos els mantenen oberts Protecció Civil, del Departament d'Interior, i el Departament de Medi Ambient, per les possibles afectacions a l'exterior, ja que la fuita va generar un núvol tòxic d'òxid de nitrogen –d'un color groc marronós– que va afectar directament una zona d'uns 1.700 metres de radi –es van activar les sirenes del Plaseqcat perquè la població dels barris de ponent de Tarragona es confinés a casa seva– i va provocar valors punta de toxicitat «considerables», de fins a 180 micrograms per metre cúbic. En tot cas, l'expedient que va instruir el DIUE, que tutela la prevenció d'accidents greus en la indústria química en compliment de la normativa europea Seveso, s'ha resolt sense que s'hagin detectat irregularitats per part d'Ercros. «Amb tota la documentació aportada, es pot concloure que l'incident va ser imprevisible i que l'empresa va complir els protocols», va argumentar ahir el director dels serveis territorials del DIUE al Camp de Tarragona, Àngel Xifré. Per tant, el seu departament, que té la potestat d'aplicar sancions econòmiques, no multarà Ercros per un cas que sí que va provocar un dur enfrontament polític entre l'Ajuntament de Tarragona i Protecció Civil, del Departament d'Interior, ja que l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va carregar fort contra la gestió de l'emergència i va acusar Interior de crear una falsa alarma. Arran de la polèmica, el govern va assegurar ahir que ha mantingut contactes amb entitats veïnals i turístiques per «solucionar disfuncions».

El que sí que ha fet el DIUE és fer una sèrie de recomanacions a Ercros perquè l'incident no es torni a repetir. Segons va explicar Xifré, se l'insta a instal·lar vàlvules de tancament d'actuació més ràpida i a aturar la planta quan es facin actualitzacions del sistema informàtic, que va ser tot just el detonant de la fuita del 22 de juliol passat.

Ahir ja es van produir les primeres reaccions a l'arxivament de l'expedient per part del DIUE. El president de l'entitat ecologista Mediterrània, Àngel Juárez, va lamentar que «s'hagi arxivat el cas sense haver-ne informat ningú», després de la repercussió social de l'incident. «Si falla la normativa, que es canviï, però no es pot arxivar un cas com aquest amb tanta facilitat», va denunciar. Fins i tot va demanar «dimissions» dels qui «s'amaguen i callen».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.