Medi ambient

El campus de l'Ebre vol ser un referent en l'estudi del canvi climàtic amb el nou C3

El centre té la seu a Tortosa i ja participa en projectes estatals i internacionals per reconstruir el clima i fer prediccions

Menys d'una set­mana després de la posada de la pri­mera pedra del nou edi­fici del cam­pus de les Ter­res de l'Ebre, la URV va pre­sen­tar ahir a Tor­tosa la seua pri­mera aposta per ini­ciar el procés d'espe­ci­a­lit­zació del cam­pus en l'àmbit del medi ambi­ent i la recerca sobre el canvi climàtic. El C3 ha nas­cut com una estruc­tura de recerca pròpia, amb seu al cam­pus de l'Ebre i asso­ci­ada a la uni­tat pre­de­par­ta­men­tal de geo­gra­fia de la URV. La direc­tora del C3, la doc­tora Manola Bru­net, va remar­car que l'objec­tiu del cen­tre serà excel·lir en la recerca, en la docència reglada i no reglada i en la capa­ci­tació inter­na­ci­o­nal, però també en l'asses­so­ra­ment científic, la divul­gació i la trans­ferència de conei­xe­ment a la soci­e­tat del ter­ri­tori.

El C3 rep l'herència del grup ante­rior d'inves­ti­ga­dors de la URV, que durant els últims cinc anys ha asso­lit un cert pres­tigi inter­na­ci­o­nal en l'àmbit de l'anàlisi i la recons­trucció ins­tru­men­tal de la vari­a­bi­li­tat del canvi climàtic. Ara aquest equip s'ha implan­tat a Tor­tosa i ha estat l'embrió del nou C3. «L'interès de la URV és fomen­tar la soci­e­tat del conei­xe­ment i de la inno­vació a les Ter­res de l'Ebre», va afe­gir-hi Bru­net, que va par­lar d'implan­tar-hi màsters i estu­dis de post­grau, així com de con­ti­nuar excel·lint en el camp de la recerca sobre el canvi climàtic. I tot ple­gat, estre­nyent la col·labo­ració amb ins­ti­tu­ci­ons del ter­ri­tori com ara l'Obser­va­tori de l'Ebre, a Roque­tes, o la uni­tat d'eco­sis­te­mes aquàtics de l'IRTA de Sant Car­les de la Ràpita. «Ara som una estruc­tura petita i jove, però d'aquí a tres anys volem pas­sar dels deu inves­ti­ga­dors», va con­cloure.

Per la seua banda, el rec­tor de la URV, Fran­cesc Xavier Grau, va voler des­ta­car que una jor­nada científica com la d'ahir a Tor­tosa és «l'entorn de tre­ball» en què s'ha de moure el nou C3. Grau va rei­te­rar el com­promís de la URV per cons­truir a l'Ebre un cam­pus amb acti­vi­tat acadèmica com­pleta. «Hem vol­gut evi­tar la dupli­ci­tat de polítiques acadèmiques i que l'acti­vi­tat del cam­pus de l'Ebre no fos sub­sidiària d'altres àmbits de la URV, defu­gint el caràcter de la dele­gació uni­ver­sitària», va remar­car. Grau també va afe­gir-hi que és per això que van fomen­tar l'ampli­ació dels estu­dis, i va des­ta­car que durant aquest procés de defi­nició del pro­jecte del cam­pus de l'Ebre ja s'han implan­tat els magis­te­ris en edu­cació infan­til i en edu­cació primària. «Avui no podríem ser aquí sense un pro­jecte defi­nit i una estratègia d'iden­ti­fi­cació dels àmbits sin­gu­lars», va asse­nya­lar.

Així, de la mateixa manera que la URV s'ha espe­ci­a­lit­zat en els àmbits de la química i l'ener­gia, l'arque­o­lo­gia clàssica i l'eno­lo­gia als cam­pus de Tar­ra­gona i Reus, l'objec­tiu és fer el mateix amb el medi ambi­ent, la nova cul­tura de l'aigua i el canvi climàtic al cam­pus de les Ter­res de l'Ebre. «Els Ports, el Delta i el riu són uns àmbits molt potents a Cata­lu­nya i a l'Estat, i al ter­ri­tori ja hi ha gent de l'Obser­va­tori de l'Ebre i del cen­tre d'aqüicul­tura de la Ràpita que hi tre­ba­llen», va pre­ci­sar el rec­tor de la URV. «També seria bo que el riu per­metés comu­ni­car-nos amb l'ins­ti­tut de recerca que l'Estat ha pre­vist a Sara­gossa», va dir. «Ara cal un lide­ratge i que algú assu­meixi la res­pon­sa­bi­li­tat d'omplir de con­tin­gut el nou C3», va adver­tir Grau, que va agrair la pre­dis­po­sició de Bru­net a l'hora de coman­dar el cen­tre. «Avui ningú no dis­cu­teix l'existència del canvi climàtic, però és una paraula tan estesa que pot per­dre el seu sig­ni­fi­cat per la bana­lit­zació del terme», va aler­tar. «El repte és seguir comu­ni­cant, sense per­dre el rigor científic», va sen­ten­ciar Grau.

Tortosa enllesteix la redacció de l'Agenda 21

GUSTAU MORENO

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va aprofitar la presentació del C3 per destacar «l'aposta decidida» del rector de la URV pel campus de l'Ebre i el nou Centre en Canvi Climàtic. «No és un centre complementari de res, sinó el centre de referència de la URV en l'estudi del canvi climàtic, una qüestió que ens preocupa a tots», va remarcar. En aquest sentit, Bel va recordar la jornada que dimecres va organitzar la Diputació de Tarragona, per posar de manifest que des del món local també s'estan fent els primers passos per encarar el canvi climàtic i adaptar-se als seus impactes. «Estem segurs que el C3 ens transferirà els seus coneixements, i que això farà que els ajuntaments ebrencs siguem més coresponsables en la lluita contra el canvi climàtic», va afegir-hi. Segons Bel, Tortosa ja ho fa amb diversos projectes i l'impuls a l'Agenda 21, un procés que ha encapçalat el regidor de Medi Ambient. En aquest sentit, el regidor Valentí Marín va confirmar ahir que ja tenen enllestit el document, i que ara el pas següent serà presentar l'Agenda 21 als grups de l'oposició. Marín va avançar que el document recull moltes de les aportacions fetes durant el procés de participació ciutadana, quan es van definir els punts febles i els forts del municipi en matèria mediambiental. Amb tot, el regidor va advertir que l'actual crisi econòmica i la disponibilitat pressupostària els obliguen a ajustar els terminis d'execució. L'objectiu és fer un full de ruta realista, assumible per a l'Ajuntament.

Els projectes actuals i immediats del C3

GUSTAU MORENO

La directora del C3, Manola Brunet, va valorar que el nou centre de recerca del campus de les Terres de l'Ebre serà «un gra de sorra més» per millorar l'estudi i la detecció del canvi climàtic, així com dels impactes que l'escalfament global tindrà en els ecosistemes. «Esperem no decebre les expectatives, i poder convertir-nos en un referent, per posar el nom de Tortosa i de les Terres de l'Ebre en un lloc rellevant de l'àmbit científic internacional», va precisar. En aquest sentit, la directora del C3 va explicar que ja han començat a treballar en dos projectes d'abast estatal. El primer, per calibrar la informació i reconstruir la variabilitat del clima a l'Estat espanyol durant els últims 30.000 anys. I el segon, per analitzar la variabilitat dels extrems climàtics a la península Ibèrica. A banda, el C3 també participa en un projecte internacional per desenvolupar una base de dades d'alta qualitat de la conca mediterrània, en què participen 22 països. «Sense dades d'alta qualitat, no podem reproduir uns models climàtics del passat que ens serveixin per fer prediccions amb credibilitat», va dir Brunet, que va recordar que no es mesura el clima de la mateixa manera a tot arreu. A més, també col·laboraran amb l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) en la formació d'investigadors d'altres països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.