Colau mantindrà la pressió “preventiva” als manters
El govern barceloní negocia amb l'oposició un pla d'abordatge de la venda ambulant que garanteix la presència policial en indrets “singulars i estratègics”
L'activitat experimenta un augment descontrolat al front portuari
L'executiu municipal de Barcelona i els grups de l'oposició van fer ahir un pas preliminar per intentar descomprimir la polèmica política sobre l'activitat del top manta a la ciutat. Ambdues parts es van reunir sota la presidència de la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, per començar a traçar el contingut d'un pla integral per fer front a una activitat il·legal que, durant l'estiu, s'ha fet més visible. El govern de Colau va presentar una primera redacció del document, que ara s'haurà d'engreixar amb les aportacions de la resta de partits. La perspectiva és que al llarg del mes que ve pugui estar embastat.
La proposta inicial que va llançar ahir Ortiz parteix del principi doctrinal, ja reiteradament expressat i mastegat, que la venda ambulant és un fenomen que s'ha d'abordar des de la perspectiva “social”, i no estrictament policial. Ara bé, també explicita que no es pot desatendre la dissuasió sobre aquesta pràctica i, per això, assegura que la Guàrdia Urbana ha de mantenir “una significativa presència preventiva” en espais de la ciutat que destaquin per la seva “singularitat i importància estratègica”. I aquests quins serien? No s'explicita, tret dels “principals eixos comercials”. De fet, en què i com es concreten aquests enunciats serà una de les tasques a negociar.
En relació amb això, el grup de CiU ha presentat un prec a la pròxima comissió de Presidència en què sol·licita que s'apliqui més pressió policial a tota la franja del Port. En aquesta zona, i més explícitament al voltant del monument de Colom, s'ha produït en els últims mesos un fort increment de venedors. “Hi ha una decisió política, i no policial, de no actuar, i la zona s'ha convertit en un mercat a l'aire lliure”, expressava ahir el regidor convergent Joaquim Forn. La formació reclama que es faci valer el conveni ratificat entre l'Ajuntament i el Port el 5 de setembre del 2015 i que permet a la Guàrdia Urbana desenvolupar les competències de convivència, policia administrativa i seguretat pública en aquesta àrea.
El document base de l'executiu local també aposta perquè el cos policial apliqui un protocol d'intervenció –batejat com a Víctor Alfa– davant la presència de manters. Aquesta operació, pactada amb els sindicats, dibuixa tres possibles escenaris d'actuació –del més rutinari al més hostil, en funció de l'actitud dels venedors– com a resposta a alguns episodis d'agressions a agents que s'han encadenat darrerament.
A banda d'establir “espais de diàleg” permanents amb el col·lectiu de la venda ambulant o gremis de comerciants, la proposta de pla també preveu un conjunt de mesures perquè el col·lectiu de manters pugui accedir a serveis bàsics com ara els socials o els de salut, o es puguin empadronar. Alhora se'ls buscarà feina, tant als que vulguin regularitzar la seva situació com als que vulguin desenvolupar una activitat reglada. En una línia similar, també es preveu la implantació de programes de formació amb la possibilitat, condicionada, d'accedir a un contracte laboral de sis o dotze mesos. Per als que vulguin centrar-se en l'autoocupació, també hi haurà assessorament. Una altra actuació prevista és que alguns venedors puguin ser recol·locats en els mercats ambulants legals que hi ha a Barcelona.
LA XIFRA
ERC vol parar l'hotel del Rec Comtal
Arran de la decisió del fiscal de medi ambient i urbanisme d'investigar el procés d'aprovació de l'operació urbanística per construir l'hotel de Núñez i Navarro al carrer del Rec Comtal, el grup municipal d'ERC ha demanat que es paralitzin les obres en curs en espera que es clarifiqui el cas. “Volem que s'aturi, perquè ens podríem trobar que d'aquí a un o dos anys ens diguin que aquest hotel no es podia fer”, va assenyalar ahir el portaveu dels republicans, Jordi Coronas, que hi va afegir: “Podríem trobar-nos davant un nou hotel del Palau de la Música, guardant les distàncies.” Tal com avançava ahir aquest diari , l'acusació pública ha decidit investigar aquest expedient arran d'una denúncia de l'associació Veïns en Defensa de la Barcelona Vella, l'associació de veïns del nucli antic i la plataforma Aturem l'Hotel al Rec Comtal, que sostenen que el projecte s'ha tramitat “a mida dels interessos del promotor”. A hores d'ara aquest procés està tot just en la fase inicial de recollida de documentació. La construcció de l'hotel del Rec Comtal ha generat una sorollosa oposició veïnal ja que, entre altres arguments, es considera que el seu volum –set plantes i 99 habitacions– és clarament excessiu tenint en compte la trama urbana de Ciutat Vella. A l'actual govern local tampoc no li fa el pes, però paralitzar la inversió suposaria un cost de 23 milions en indemnitzacions.