Societat

Evitar el perill de les malalties metabòliques

Els metges creuen que l'OMS pretén reduir el consum de carn i les patologies digestives

És un avís sobre hàbits

L'alerta de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) pretén reduir el consum excessiu de carn en determinats llocs del planeta, especialment a tot el continent americà, i evitar, així, que a escala mundial augmentin les malalties metabòliques. Així ho creuen alguns científics, entre els quals hi ha Carles Ascaso, professor titular de medicina preventiva i salut pública de la Universitat de Barcelona (UB) i director de la càtedra Carn i Salut.

“Així com està comprovat científicament la relació del càncer amb l'amiant i el tabac, en el cas de la carn encara no es tenen aquestes evidències però aquesta recomanació, potser una mica conservadora, podria anar pel camí de fer un toc d'atenció per moderar el consum a escala global”, vaticina Ascaso. L'OMS s'ha fixat com a objectiu de la salut mundial amb vista al 2030 la reducció de l'obesitat. L'avís per l'excessiu consum de carn pretén evitar les malalties de l'aparell digestiu –com ara el càncer de còlon– i afavorir el funcionament del respiratori, per exemple.

“En el món llatí s'hauria de fer un estudi més específic sobre el consum de carns vermelles i processades”, manté el professor Ascaso, perquè hi ha menys costum d'aquest tipus de carn que a l'anglosaxó. Llatinoamèrica preocupa força l'OMS perquè estaria reproduint el model nord-americà. Recorda que, d'altra banda, ja hi ha informes que relacionen “els pesticides i herbicides que menja el bestiar i els efectes en la salut humana”.

Coincideix amb Ascaso el científic Joan Massagué, que ahir va dir que “quan una entitat com l'OMS es pronuncia així vol dir que hi ha suficient evidència per, com a mínim, incrementar la cautela. És una alerta sobre l'estil de vida. El consell és una qüestió de sensatesa i moderació en tot el que es fa”, va insistir l'oncòleg català, director de l'Institut Sloan Kettering de Nova York. Joan Massagué va recomanar “un estil de vida saludable ja que aquest repercutirà favorablement a l'hora d'evitar malalties de tipus oncològic, inflamacions cròniques i cardiovascular, totes elles relacionades”.

LA XIFRA

5.000
casos
de càncer de còlon i recte es detecten cada any a Catalunya, on és la segona causa de mort oncològica.

LES FRASES

És tant una alerta sobre un estil de vida com sobre tot el que es menja quan es té aquest estil de vida
Joan Massagué
oncòleg, director de l'Institut Kettering de Nova York
L'OMS estaria fent un toc d'atenció per moderar el consum a escala global
Carles Ascaso
Professor de medicina preventiva i bioestadística de la UB


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA