Canvis reials

L'entitat de Palafolls que organitza la cercavila de Reis proposa intercanviar algunes de les carrosses amb altres municipis per garantir la novetat en cada edició i alhora fomentar l'estalvi en uns moments en què mantenir les celebracions tradicionals costa molt més

La cer­ca­vila de Reis és una de les fes­tes més arre­la­des. La majo­ria de muni­ci­pis, amb més o menys mit­jans, orga­nit­zen la rua de Mel­cior, Gas­par i Bal­ta­sar el dia 5 de gener en una cita molt espe­rada pels més menuts. Pala­folls no s'escapa de la tra­dició i, de fet, durant anys la comissió de Reis ha estat l'enveja d'altres pobla­ci­ons per la vis­to­si­tat i qua­li­tat de les car­ros­ses que for­men part de la rua. Aquest aspecte, però, reclama una inversió impor­tant i, alhora, exi­geix als orga­nit­za­dors un repte nou cada any per dife­ren­ciar una edició de l'ante­rior.

Inno­var en cada edició

El por­ta­veu de la comissió de Reis, Joan Mar­tori, admet que, amb una dot­zena de car­ros­ses a la reserva, cada cop es fa més com­pli­cat apor­tar ele­ments nous a la cele­bració. «Per això se'ns va acu­dir de pro­po­sar un inter­canvi amb altres pobles que es tro­bes­sin en una situ­ació simi­lar i afa­vo­rir la incor­po­ració d'ele­ments dife­rents, mai vis­tos per la gent de Pala­folls», explica Mar­tori. Una pri­mera experiència amb el muni­cipi veí de Pineda va fun­ci­o­nar i això va ani­mar els mem­bres de la comissió a tor­nar-ho a inten­tar aquest any. De moment, però, sem­bla que només la Lla­gosta s'ha interes­sat per algu­nes de les car­ros­ses, «però les d'ells són llo­ga­des i no ens les poden dei­xar i, per tant, el tracte no es pot tan­car».

Joan Mar­tori defensa que l'interès de la ini­ci­a­tiva recau pre­ci­sa­ment en el fet que es tracta d'un inter­canvi. «No volem llo­gar les car­ros­ses, tan sols volem can­viar-les per unes altres que apor­tin nove­tats a la rua per a la nit de Reis. Després, cadascú les recu­pe­rarà i tan amics», comenta. De fet, les car­ros­ses de Pala­folls són autènti­ques cre­a­ci­ons arte­sa­nals. «En la comissió hi par­ti­cipa gent d'ofi­cis molt diver­sos, que quan es tracta d'ima­gi­nació hi apor­ten bona part del mate­rial neces­sari», asse­gura. I així ho demos­tren una balena immensa, un ele­fant de 900 tones «molt rea­lista» o uns camells «que ens van sor­tir tan bé que se'ns fa difícil des­pren­dre'ns».

D'altra banda, la pro­posta d'inter­canvi també ser­vi­ria per reor­de­nar en part el magat­zem, on s'acu­mula tot el mate­rial. «Ja hem començat a tre­ba­llar en les idees de la pro­pera nit de Reis, perquè, amb car­ros­ses inter­can­vi­a­des o no, volem que la festa llu­eixi», asse­nyala el repre­sen­tant de la comissió.

Un centenar de participants

La comissió de Reis mou des de fa vuit anys més de cent persones al voltant de la cercavila de Reis. Reben una subvenció de l'Ajuntament de prop de 3.000 euros i amb aquesta quantitat han d'engalanar carrosses i participants. «Al grup hi ha paletes, guixaires, pintors i mecànics, i tothom hi posa el coll i molt de material, perquè si no fos així seria impossible», destaca Joan Martori. El tema de les disfresses recau en l'apartat femení de la comissió, que ha d'elaborar els vestits en funció del motiu triat per a la carrossa i que cada any demana elements nous. L'entitat també participa en el carnestoltes i pren part en altres rues de municipis veïns. Martori recorda que els interessats a intercanviar les carrosses encara hi són a temps i poden fer-ho a través del correu electrònic cultura@palafolls.cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.