Societat

Bloqueig viari des d'Alcanar fins al Vendrell per reclamar la gratuïtat de l'autopista AP-7

Veïns, transportistes i alcaldes de l'Ebre i del Pacte de Berà es mobilitzen contra la sinistralitat de la carretera N-340

Alcaldes de l'Ebre, del Pacte de Berà i el moviment veïnal han demanat aquest dissabte des d'Alcanar fins al Vendrell la gratuïtat de l'autopista com a solució a la sinistralitat i als col·lapses a l'N-340. En plena operació sortida de Setmana Santa, centenars de persones han tallat el trànsit a l'N-340 al Vendrell (Baix Penedès), al Perelló (Baix Ebre) i a les Cases d'Alcanar (Montsià), ocasionant cues quilomètriques. A més, quatre marxes lentes de camions han circulat per l'autopista i per la carretera. Els alcaldes esperen que el lema de la mobilització, ‘Prou morts! N-340 Solucions Ja! Prou Peatges', arribi a Madrid. L'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, ha denunciat que la gratuïtat de l'AP-7 es podria aplicar ·de forma immediata· i ha advertit que, si la situació continua igual, es faran més mobilitzacions.

La pluja ha donat un respir a les més de 300 persones que aquest dissabte al migdia s'han manifestat al Vendrell per reclamar la gratuïtat de l'autopista AP-7 i posar fi als col·lapses i a la sinistralitat que registra la carretera N-340. Liderats pels alcaldes i alcaldesses del Pacte de Berà, i amb el suport del delegat del Govern a Tarragona, els manifestants han bloquejat durant gairebé una hora la rotonda d'enllaç entre l'N-340 i les autopistes AP-7 i C-32. Els participants han denunciat que la situació s'agreuja especialment a l'estiu, coincidint amb la temporada turística.

Una gran pancarta amb el lema ‘Solucions N-340' ha encapçalat la protesta, que ha ocasionat importants retencions a l'N-340. A més, cap a la una, una vintena de camions han rellevat els manifestants i han iniciat una marxa lenta entre el Vendrell i Vilafranca. Alguns dels conductors que han quedat atrapats s'han vist sorpresos per les protestes. “L'autopista fa anys que hauria de ser gratuïta, perquè ja l'hem pagada 40 vegades”, ha opinat Antoni Casals, solidaritzant-se amb els manifestants.

L'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, ha afirmat que la situació és insostenible i ha lamentat que el Ministeri de Foment no els doni solucions. El batlle, que ha exercit de portaveu dels alcaldes del Pacte de Berà, ha celebrat l'èxit de la protesta i ha reivindicat que l'alliberament de l'AP-7 podria fer-se “amb molta rapidesa”. Carnicer ha assegurat que, amb el suport de la ciutadania, estan disposats a mantenir la reclamació. A més, si no es resol la situació, ha advertit que tornaran a fer més manifestacions.

A diferència del Vendrell, la mobilització al Perelló ha anat acompanyada d'un ruixat que ha caigut amb força en alguns moments del tall de trànsit a la nova rotonda de l'N-340, on s'han agrupat veïns dels municipis de l'Ebre i els seus alcaldes coberts amb paraigües. L'alcalde del Perelló, Ferran Cid, ha explicat abans de començar la manifestació que la idea és “anar tots units” per un objectiu comú: “evitar més morts i evitar el màxim d'accidents possibles”.

Per la presidenta del Consell Comarcal del Montsià i regidora d'Alcanar, Carme Navarro, la mobilització també ha mirat de “posar de manifest el rebuig al silenci de les administracions estatals”, que fins ara només ha respost a les queixes sobre la sinistralitat de la via projectant onze rotondes en el tram d'Alcanar fins a l'Hospitalet de l'Infant. “Les han aplicat perquè és el més econòmic”, s'ha queixat Cid, que no vol entrar en polèmica sobre “rotondes o autovies” perquè considera que la solució immediata és l'aixecament de barreres.

En tot cas, les rotondes projectades sí que milloren els accessos a alguns municipis, tal com diversos ajuntaments del territori demanaven. És el cas d'Alcanar, on era “totalment necessària”, segons Navarro, que ha deixat clar que no volen que la millora dels accessos als pobles es converteixi en “un projecte d'onze rotondes amb una doble ratlla contínua i limitació de la velocitat: això no és una solució” a la sinistralitat, ha defensat. En la mateixa línia s'ha expressat l'alcalde de l'Ampolla, Francesc Arasa, que ha dit que “les rotondes són una millora, sempre i quan sigui gratuïta l'autopista”.

La mobilització al Perelló ha començat amb un minut de silenci per totes les víctimes mortals en accidents de trànsit a l'N-340, ha continuat amb els crits dels manifestants per una “autopista gratuïta ja” i ha acabat amb els clàxons d'una caravana de camions, que han començat a marxar lentament com a protesta per l'N-340 en direcció sud un cop restablerta la circulació a la via tallada pels veïns.

Transportistes

Quatre marxes lentes de camions han circulat per l'autopista. Una ha entrat a l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) en direcció a l'Aldea.

A la mateixa hora una altra caravana de camions ha entrat a l'autopista a Tarragona en direcció Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) i, un cop acabats els talls de trànsit, una tercera marxa ha arrencat des del Perelló cap a Amposta i una quarta des del Vendrell cap a Vilafranca del Penedès per l'N-340.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp