Societat
Anar de festival als 0 anys
2.000 localitats esgotades en dues setmanes
Els assistents són sobretot pares i mares joves amb fills petits
Quan els joves són pares, la vida canvia i es deixen de fer moltes coses. Una de les activitats que queden aparcades és anar a gaudir de concerts o festivals. Primer, perquè la majoria són en horari nocturn i segon, perquè no estan pensats perquè hi vagin nadons ni infants. Aquesta situació és la que va inspirar un grup de joves mares de l'Associació Agrat de Tàrrega per crear un festival familiar en què compartir música i activitats amb els fills. Així va néixer Lo Closcamoll, que deu el nom als petits caragols i que és l'únic festival familiar de Ponent. Verònica Garcia, membre de la comissió organitzadora, comenta que la gent ha respost molt bé en aquesta segona edició: “Hem cobert una necessitat que hi havia aquí a Lleida.” Aquest ha estat un dels secrets de l'èxit d'aquest format de festival que, en només dos anys, ha duplicat aforament en un nou espai, l'escola Maria Mercè Marçal. Gemma Rebolleda, que també és membre de l'organització, explica que les instal·lacions són perfectes: “Tenim espai exterior per als concerts i interior per a la ludoteca i l'espai d'alletament.” En només dues setmanes, les 2.000 entrades que es van posar a la venda es van exhaurir i les 100 que s'havien reservat per la taquilla s'han esgotat a primera hora.
Els pares i mares i els infants han gaudit de la música de Damaris Gelabert, tot un fenomen de masses entre el públic de 0 a 6 anys i que ha repetit experiència a Lo Closcamoll. Altres noms del cartell han estat Jordi Tonietti, Reggae per Xics o Pepet i Marieta, que, entre cançó i cançó, han fet riure pares i fills amb les seves històries.
La Sílvia és una jove mare que explica que li encanta aquest format perquè és adequat per als nens petits: “Hem vingut els dos anys i sempre que el facin hi vindrem.” El Marçal és pare i ha vingut amb la família des de Santa Eugènia de Berga: “Hem tornat a gaudir dels festivals amb els fills i ens ho passem bé, però no és el mateix, perquè no pares anant darrere la canalla.” Els diferents espais per aparcar els cotxets són plens i molts infants només tenen uns mesos o fins i tot dies. “És una altra manera de sortir”, comenta un pare novell amb el seu nadó en braços.
Al pati hi ha de tot. Jocs tradicionals per fer anar l'enginy, furgoteques per fer un moss i diferents tallers perquè els petits puguin pintar-se la cara o veure un espectacle de màgia.
El discjòquei punxa alternant grans èxits dels pares amb els infantils del moment.
El festival, que té el suport de l'Ajuntament de Tàrrega, s'ha convertit en un referent a la comarca i a la demarcació. Des de la regidoria de Cultura auguren que tindrà un llarg recorregut.
Des de l'Agrat estan tan entusiasmats amb l'èxit d'aquest any que no descarten preparar més activitats durant l'any adreçades a aquest sector familiar concret.