Societat

Societat

Substitució dels centres de menors per petites llars

Atenció a la Infància aposta per pisos amb una desena de tutelats per poder fer itineraris i seguiments individualitzats

Un estudi mostra que els acollits en famílies tenen valors de benestar subjectiu més alts

Gairebé set mil infants i adolescents estan sota la tutela de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), i d'aquests menors el 40% viuen en un centre residencial, el 36% estan en acolliment en família extensa i el 14,6%, en família aliena. Un estudi presentat ahir constata que els menors que estan amb famílies mostren uns valors de benestar subjectiu més propers als de la població general que no pas els de centres. És per això que la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va explicar que, a més de l'aposta per l'acolliment familiar, es treballarà per substituir els grans centres per pisos compartits amb una desena d'ocupants.

“Els centres estan saturats, al límit de capacitat. Hem de descongestionar-los”, va plantejar Bassa. De fet, una de les primeres línies d'actuació en matèria d'infància de l'equip que lidera Bassa va ser anunciar que cap infant menor de sis anys havia de créixer en un centre .

Actualment, segons la directora de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA), Agnès Russiñol, hi ha un centenar d'infants que podrien anar a viure amb una família d'acollida. Són grups de germans o menors amb alguna discapacitat o dificultat de comportament. Avui es fa una jornada en què professionals i famílies d'acollida avaluaran quin ha de ser el futur de la figura de l'acolliment.

El projecte de reconvertir l'actual model de gran centre residencial està pensat a llarg termini: el replantejament es fa veient models de Suècia o Noruega, on també es dóna molta importància a la figura de l'acolliment familiar, i alhora els centres petits permeten atenció individualitzada. Ja s'ha començat l'anàlisi i es treballa en el nou model de gestió pensant en el 2018.

Pla pilot a Salt

El director general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ricard Calvo, va explicar que a Salt (Gironès) es farà la primera experiència pilot. Es tracta d'un centre residencial de la DGAIA que acull una trentena de menors que seran distribuïts en pisos del voltant, de manera que el centre continuarà però reconvertit en lloc especial de referència.

Aquesta “racionalització” i evitar la massificació dels centres d'acollida i residencials és una de les mesures que recomana l'estudi El benestar subjectiu dels adolescents tutelats a Catalunya, elaborat per Joan Llosada-Gistau, de l'Institut de Recerca i Qualitat de Vida (IRQV) de la Universitat de Girona (UdG) i tècnic de la DGAIA, en col·laboració amb Carme Montserrat i Ferran Casas, professors de la UdG. Set-cents adolescents tutelats han participat en la que és una de les primeres recerques que comparen el benestar subjectiu dels menors tutelats amb el de la població general. “És un instrument clau per orientar i afinar les polítiques en aquest àmbit”, va indicar Bassa.

La gran conclusió de l'estudi és que els adolescents acollits en família, sigui extensa –avis o oncles– o aliena, mostren uns valors de benestar subjectiu més pròxims als de la població general de la seva edat, mentre que els que viuen en centres manifesten una situació de benestar més baixa. El benestar subjectiu es mesura amb la satisfacció amb la salut, les coses que tenen, com de segurs se senten, amb les oportunitats a la vida, l'escola i les relacions amb les persones.

LES XIFRES

6.936
infants i adolescents
estan sota la tutela d'Atenció a la Infància. Això és 5 de cada 1.000 infants de Catalunya.
24
per cent
dels infants que viuen en un centre diuen que no estan contents. Ho diuen el 3% dels acollits en família.

Clarificar el rol dels pares biològics

“Seguir potenciant l'acolliment familiar i prendre en molta consideració els resultats positius de l'acolliment en família extensa” és la primera línia d'actuació que recomana l'informe ‘El benestar subjectiu dels adolescents tutelats a Catalunya'. La segona planteja la necessitat de “revisar l'atenció residencial i les condicions de vida materials i relacionals dels adolescents”. Així, els autors indiquen que és important que els tutelats estiguin d'acord amb la mesura i també reduir el nombre de places dels grans centres.

A més, l'estudi proposa que es clarifiquin els rols de la mare i el pare biològics escoltant l'opinió dels menors; posar l'escola al centre de la vida dels infants; evitar canvis de ciutat i d'escola, i potenciar el paper dels amics i de les activitats d'oci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.