Economia
El tercer sector es reivindica independent
Les entitats reclamen que ha de ser compatible prestar serveis a les administracions i ser crítics amb el poder
Les entitats socials –que els últims anys acompanyen les persones més afectades per la crisi econòmica i social– van tornar a reivindicar ahir el paper en la construcció d'una societat cohesionada i inclusiva, i van advertir que no poden oblidar el seu paper de vigilància dels poders. “Hem de mantenir sempre la independència, sense perdre de vista que la nostra raó de ser és estar al costat de les persones, perquè es respectin els drets ciutadans”, va plantejar la presidenta d'ECAS (Entitats Catalanes d'Acció Social) en la jornada Governança, rol i incidència del tercer sector en el context actual, ahir a Barcelona.
La jornada es va tancar amb un document de consens en què es remarca, entre altres aspectes, la necessitat de defensar valors com ara l'equitat, la transparència, la justícia social i la defensa dels vulnerables i alhora “preservar la independència davant tendències, modes i pressions, ja provinguin de la societat, les administracions o de lobbys del mateix sector”. El text rebutja “la projecció interessada d'una imatge d'un tercer sector instal·lat al costat del poder polític i econòmic”.
Al llarg del matí es van treballar aquestes qüestions en el marc de la lluita per a la transformació social. “Posem problemes a sobre de la taula i fem que la societat els reconegui, però ens falta exigir que es compleixin compromisos i lleis”, va plantejar la directora del Casal dels Infants, Rosa Balaguer, que va reclamar sistematització del coneixement i inversió en innovació. “El tercer sector està condemnat a lluitar entre el mercat que genera pobresa i l'Estat que no redistribueix la riquesa”, va defensar l'activista David Fernàndez.
L'auge dels moviments socials va ser un dels elements del debat i el president de la Confederació, Joan Segarra, va ser contundent: “Alguna cosa no hem fet bé si els moviments socials ens veuen com a establishment.” “Calen aliances, innovació i apoderament de la persona per reconnectar-nos en les nostres essències”, va concloure l'expert en polítiques socials Fernando Fantova.