Societat

municipal

restriccions

Vacarisses limita l'ús de l'aigua davant del risc de patir restriccions en el subministrament aquest estiu

L'Ajuntament ha prohibit omplir piscines, rentar cotxes i regar camins i ha tancat les fonts públiques per la davallada dels pous d'abastament

Vacarisses (Vallès Occidental) podria patir restriccions d'aigua per al consum aquest estiu com a conseqüència de la davallada dels nivells als pous de captació que abasteixen la població. Per pal·liar la situació a curt termini, l'Ajuntament ha restringit el consum d'aigua per exemple prohibint omplir piscines o rentar els cotxes i les voreres amb aigua municipal, així com tancant les font públiques.

L'alcalde de la ciutat, Antoni Massana, ha explicat que les restriccions en el subministrament es podrien donar en el curt termini si la davallada que han detectat continua al mateix ritme. El pou d'abastiment principal ha patit un descens de la columna d'aigua de més de 20 metres en un any, passant dels 24 als 3,80 actuals. Massana ha explicat que estan estudiant d'on prové aquesta davallada i no descarta que el pou estigui “punxat” i això expliqui el 45% d'aigua que es perd.

A Vacarisses hi ha un total de 18 urbanitzacions i d'aquestes només en quatre hi ha una concessió a una empresa subministradora d'aigües. La resta s'abasteixen del subministrament municipal, que prové de tres pous i una mina, tot i que hi ha un que és el pou principal i que abasteix el 55% de l'aigua que beuen els habitants de Vacarisses. Precisament és aquest pou el que ha passat de tenir 24 metres per sobre de la bomba a tenir-ne poc menys de quatre.

L'alcalde ha reconegut que “es fa difícil” explicar els motius que han portat a aquesta situació. Ha apuntat que entra en joc la sequera que pateix la zona i que ha perjudicat la recàrrega dels aqüífers. Tot i això, s'ha constatat que hi ha una diferència entre els cabals d'aigua extrets i els facturats i per això el consistori pensa que hi poden haver fuites importants d'aigua o que el pou “estigui punxat” en alguna zona, tal com apunta l'alcalde. En concret, el pou perd entre el 40 i el 45% de l'aigua.

Sobre les fuites, l'Ajuntament ha explicat que el problema és que és difícil detectar on hi poden ser ja que es desconeix el traçat de les principals canonades d'impulsió perquè mai han estat grafiades i digitalitzades i, a més, transcorren camp a través.

Els tècnics municipals han fet una projecció tenint en compte els diferents escenaris de cara als mesos d'estiu i les dades de consum previst. Aquestes estudis indiquen un dèficit mensual de 9.850 metres cúbics al juny, de 15.539 a l'agost i de 6.998 al setembre. La conclusió a la que arriben és que amb l'aigua que es capta no es pot cobrir la demanda per aquests mesos si no es rebaixa el consum.

Per aquest motiu, l'Ajuntament ha fet un pas endavant posant restriccions al consum de l'aigua. Entre d'altres, ha fet un ban per informar a la població sobre la situació i a través d'aquest ha prohibit omplir piscines, rentar cotxes i voreres i regar camins amb l'aigua per al consum i ha tallat el subministrament de les fonts públiques. D'altra banda, també s'ha afegit un tram a la factura de l'aigua per gravar el consum excessiu. D'aquesta manera esperen pal·liar la situació fins a l'agost, quan molta gent marxa de vacances i es redueix el consum.

Massana ha apuntat la necessitat que la gent estigui conscienciada sobre la problemàtica. En aquest sentit, ha dit que hi ha part de la població que ho està però que en canvi hi ha una altra que fa un consum excessiu omplint i buidant piscines o per exemple tenint vegetació que no correspon a la zona i que requereix un alt consum d'aigua per al seu manteniment. “Si seguim igual pot haver-hi un problema real de manca d'aigua”, ha apuntat.

De cara al futur, el govern municipal està estudiant els motius que han portat a aquesta situació per tal de posar-hi remei. “Hem d'invertir més en la xarxa i possiblement pensar si fem una altra captació i trobar un altre pou que permeti abastir-nos d'aigua”, ha apuntat Massana. Paral·lelament, s'ha sol·licitat a la Diputació de Barcelona un estudi d'estanqueïtat de la xarxa i un pla director de l'aigua, que a partir de la diagnosi de la situació, marqui les pautes de cara al futur. A curt termini, el consistori està treballant en la possibilitat de construir un nou pou d'abastament a la zona de Can Còdol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.