Administracions

79,4 milions d'inversió

La Generalitat preveu destinar l'any que ve a la demarcació un 58% més de diners que el 2015

La inversió per càpita mitjana serà de 107,56 euros per habitant

La Generalitat preveu invertir l'any que ve 79.452.872 euros a les comarques gironines (tota la demarcació excepte la Cerdanya), segons el pressupost presentat ahir pel govern català. Aquesta xifra és un 58% més elevada que la del pressupost del 2015 (l'últim aprovat), en què es van consignar 50.305.210,38 euros. Els augments més destacats són al Gironès (+178%) –sobretot per l'estació de busos de Girona i la reforma de les urgències del Trueta–, el Pla de l'Estany (+170%) –bàsicament per la depuradora del Terri– i l'Alt Empordà (150%) –en bona part per la planta de residus de Pedret i Marzà i per la terminal intermodal de Vilamalla–. També destaca l'increment del 61% al Ripollès, que la porta a ser la comarca gironina amb més inversió per càpita (454,32 euros). Al costat contrari, la Garrotxa, amb només 7,64 euros (s'hi inverteix un 40% menys que el 2015). El global a la demarcació és una inversió per càpita de 107,56 euros.

Gironès

El 24,07% de la inversió prevista al Gironès, 20,91 milions d'euros, és per a inversions a l'hospital Josep Trueta, hospital de referència a la regió sanitària de Girona. Entre aquestes inversions al Trueta destaquen els 4,2 milions per a la reforma i ampliació d'urgències. En matèria sanitària, també es pressuposten 1,26 milions per al parc hospitalari Martí i Julià de Salt. La inversió més gran a la comarca, però, és la de l'estació intermodal d'autobusos sobre l'estació del TAV, a Girona, de 5,3 milions. La Generalitat pressuposta també la reforma de l'N-141e (la “carretera de la vergonya”) a Bescanó, on destinarà 2,94 milions. Per a l'estació depuradora d'aigües residuals de Cassà i Llagostera la inversió prevista és d'1,24 milions. Hi ha una quarantena més d'inversions, tot i que d'imports menors. Destaquen el nou sector industrial d'Aiguaviva (500.000 euros), els 150.000 euros per a la Casa Pastors de Girona o el condicionament de la GI-633 entre Sant Julià de Ramis i Verges (62.625 euros).

Alt Empordà

Destaca l'impuls que es vol donar a la terminal intermodal de Vilamalla, una tria en clau de país, sobre la qual estan fonamentades les esperances futures de la indústria a la comarca. Apareixen en el pressupost per al 2017 dues partides que sumen 2,75 milions d'euros. Aquesta, però, no és la inversió més voluminosa a la comarca. L'ampliació de la planta de tractament de residus de Pedret i Marzà és al capdamunt de la xifra de despesa. Aquesta és una necessitat de la planta perquè s'acostava la seva data de caducitat. La remodelació i millora per a l'eliminació de nutrients de l'estació depuradora d'aigües residuals de Figueres està en el segon escaló de prioritats. La Generalitat hi destinarà una partida de 5,245 milions d'euros, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua, que s'ha vist obligada a actualitzar l'estació. Dues obres més de gran calat que estan en marxa i que rebran la injecció pressupostària per continuar-hi fent front són el desdoblament de la C-260, on es preveuen destinar 4,443 milions, i la construcció del CAP Figueres 2, una construcció que està en marxa des de fa mesos i que tindrà una inversió de 4,7 milions d'euros. L'escola Montserrat Vayreda de Roses també s'està construint i en el pressupost del 2017 hi ha 2,211 milions pressupostats per pagar-ne els treballs. La construcció de la nova comissaria de la Jonquera tindrà també una partida d'1,857 milions d'euros. Entre les inversions que consoliden projectes hi ha els 150.000 euros per pagar el projecte del nou museu del circ de Figueres.

Baix

Empordà

El gros dels sis milions anirien destinats a inversions en espais d'interès natural –1,66 milions territorialitzats al municipi de Palamós–, i es destinarien 1,59 milions al parc de carreteres –al parc de Vidreres, el giratori previst per a l'accés de Llofriu i millores i interseccions a les carreteres GI-633 i GI-634 entre Colomers, Jafre i Verges–. També hi ha una gran partida destinada a la reforma urbana del sector Cala Sants de Sant Feliu de Guíxols (650.000 euros) i 438.000 euros més a repartir entre la urbanització de la zona nàutica del port ganxó i mesures d'eficiència energètica. A banda, destaquen la inversió global destinada al nou consultori de Verges (més de 600.000), els 334.700 reservats per a l'escola La Sínia i els 198.406 euros previstos per restaurar la muralla del jaciment d'Ullastret, 150.000 més per al punt d'inspecció fronterer Schengen al port de Palamós i 104.981 per posar en marxa el nou CAP de Platja d'Aro.

Garrotxa

Amb 428.000 euros (7,64 euros per habitant), és de les comarques menys beneficiades. La majoria d'aquests diners (dues partides de 233.000 i 132.000 euros, respectivament) els gestionarà el parc d'obres públiques de la Vall de Bianya, que s'encarrega del manteniment i reparació de bona part de les carreteres de la comarca. Per a l'ampliació del pont de la GI-522 a Sant Joan les Fonts hi ha 61.000 euros, però l'Ajuntament assegura que tenen el compromís de la Generalitat d'invertir-hi 600.000 euros.

En els diners destinats a la Garrotxa no hi ha partida per a la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca, però en un apartat destinat a tota la demarcació hi ha consignats 1,2 milions per a una planta de residus, que tot indica que seria la de la Garrotxa. Les obres començaran a finals del 2017 i en els següents exercicis la Generalitat hi destinarà fins a 14 milions d'euros.

Pla de

l'Estany

S'hi destinen prop de 3,2 milions d'euros (a cada habitant li correspondrien 100,3 euros). La inversió de més envergadura és per a la millora de la planta depuradora del Terri (a Cornellà del Terri), dotada amb prop d'1,9 milions d'euros. Les altres partides destacades de la comarca són de 663.000 i 612.000 euros per al manteniment de carreteres, a compte del parc d'obres públiques de Girona.

Selva

A la Selva, la principal inversió són els 3,7 milions de l'eixamplament i reforç de la C-25. Les obres es faran de Riudellots a Campllong i Cassà i inclouran un carril bici (més a prop de Fornells). El govern invertirà 3,1 milions a l'institut Montsoriu d'Arbúcies i més de tres milions en gestió de residus. A més, hi ha una partida de mig milió per a un nou sector industrial a l'aeroport, a la qual se suma mig milió més al Gironès.

Ripollès

En total, l'any vinent la Generalitat destinarà al Ripollès 11,5 milions d'euros en inversions (la mitjana per habitant seria de 454 euros). Les partides més grans són per a la nova escola de Campdevànol (3,064 milions d'euros), per fer millores a la carretera C-17 (2,4 milions d'euros) i per a l'institut escola de Sant Joan de les Abadesses (2,3 milions d'euros). La línia del tren cremallera de Núria i les estacions d'esquí de Núria i Vallter s'emporten el gruix de la resta d'inversions.

(Text elaborat per Jordi Nadal, Joan Puntí, Emili Agulló, Jordi Ferrer, Ramon Estéban i Lurdes Artigas)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona