Administracions

generalitat

inversions

La Generalitat invertirà 69,9 milions d'euros a Ponent el 2017

El canal Segarra-Garrigues i el tren de la Pobla s'emporten el gruix de les partides

Els comptes milloren la despesa prevista en el pla del 2016, però baixa al Pirineu

El projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2017 presentat ahir pel govern preveu una inversió de 40,7 milions d'euros per a les comarques de Ponent i 15,8 milions més per al Pirineu i l'Aran. Ambdues xifres suposen un 4,5% més i un -27,8%, respectivament, en relació amb el projecte de pressupostos del 2016. Si a aquestes xifres s'hi suma la despesa al Solsonès i les inversions no territorialitzables del canal Segarra-Garrigues atribuïbles a la demarcació de Lleida (15,6 milions), la inversió prevista per al conjunt de les comarques lleidatanes s'enfila fins als 69,5 milions d'euros, un 12,2% més en relació amb el projecte del 2016, que no es va arribar a tramitar.

El canal Segarra-Garrigues, amb un total de 18,7 milions d'euros, encapçala un cop més les previsions d'inversió del govern a Lleida, seguit per la línia ferroviària Lleida-la Pobla de Segur, amb 5,6 milions d'euros. El Segrià és la comarca lleidatana amb més inversió (17,7 milions), mentre l'Alta Ribagorça és on menys s'invertirà (358.220 euros).

Al Segrià hi destaquen, entre d'altres, 4,6 milions per al Segarra-Garrigues; uns altres 2,3 milions per a l'ampliació dels jutjats; 1,9 milions per a la línia Lleida-la Pobla a la comarca; 1,2 milions per al CIM Lleida; 1,2 milions d'euros per a la nova escola d'Almenar; 849.000 euros per a la restauració de les cobertes del claustre de la Seu Vella; 632.000 euros per a l'aeroport de Lleida-Alguaire, i els 417.077 euros per a la construcció de l'institut de Torrefarrera. No hi ha cap previsió per a l'escola de Pinyana, llargament reivindicada.

Altres inversions destacades són 3,5 milions per ampliar la xarxa de reg del canal Algerri-Balaguer a la Noguera; un milió per a la variant de la C-12 a Balaguer; els 1,3 milions d'euros per a la nova estació d'autobusos de Mollerussa; 840.000 euros per al polígon Vinyes del Mig de Bell-lloc d'Urgell o altres 237.000 euros per a la millora de la carretera LP-3322 a Linyola. També es gastaran uns 198.000 euros per a la restauració de la Universitat de Cervera.

LA XIFRA

18,7
milions d'euros
es destinaran l'any vinent al canal Segarra-Garrigues en diverses comarques lleidatanes.

LA XIFRA

15,8
milions d'euros
són els diners previstos pel govern català en inversions als territoris del Pirineu i l'Aran.

El PSC hi veu “un insult i un càstig” als lleidatans

El diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament de Catalunya, Òscar Ordeig, va afirmar que “els pressupostos de la Generalitat del 2017 són un insult i un càstig per a les comarques de Lleida, el Pirineu i l'Aran, i són, a més, una clatellada al món agrari i rural”. Segons el candidat a primer secretari socialista a Ponent, “estem davant d'uns comptes que es mantenen en la condemna injusta i cruel al nostre territori, i fan que seguim mantenint el trist rècord de ser on més es retalla des del 2010”. El diputat va assegurar que “Lleida continua a la cua de la inversió pública i ja acumulem una davallada del 86% en inversions a l'àmbit de Ponent i del 73% al Pirineu i l'Aran en sis anys”. D'altra banda, i pel que fa al Pirineu, el pressupost destina 509.000 euros per a l'ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp, i 282.000 per a l'hospital de Tremp. També preveu invertir 2,3 milions a les estacions d'esquí d'Espot Esquí i Port Ainé, a més de 210.000 euros per reforçar la seguretat a la C-28. Finalment, el pressupost preveu 793.000 euros per al polígon d'Organyà; 472.000 euros per a la construcció del CAP la Seu d'Urgell i 353.000 per a l'aeroport d'Andorra-la Seu d'Urgell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona