Administracions

Territori

Part del Lluçanès demana ara un pla pilot per als 13 municipis

Diversos alcaldes redacten un document en què proposen a Governació que faci una prova del que seran “les noves realitats comarcals”

Volen ser-hi tots, tenir finançament garantit i que el consell d’alcaldes sigui l’ens de decisió

Nova proposta per trobar una sortida al Lluçanès. Part dels alcaldes –entre els quals hi ha Oristà i Olost– han redactat un document en què reclamen al Departament de Governació un pla pilot que inclogui els tretze municipis –tant els que van votar que sí com els que van votar que no en la consulta del 2015– i que serveixi com a “experimentació” del que han de ser “les noves realitats comarcals”. Volen tenir finançament garantit i que sigui el consell d’alcaldes i alcaldesses qui ho lideri.

La nova via arriba només dues setmanes després que es fes pública la proposta de crear una comarca de vuit municipis i que els cinc que van votar no a la consulta del 2015 s’hi poguessin incorporar si ho volien. Tot i que semblava que aquesta opció havia fet retornar el consens perdut, l’acord ha durat poc perquè el nou document torna a parlar de tretze municipis i no de vuit. De fet, la proposta que inicialment va fer el Parlament ja parlava d’un Lluçanès de tretze.

El nou text demana a Governació que reconegui “l’àmbit del Lluçanès que el formen els seus tretze municipis”. Per això, proposa “un pla pilot al Lluçanès, d’experimentació del que ha de ser el funcionament de les noves realitats comarcals”. També vol “un finançament ordinari plurianual per al desenvolupament del pla pilot i garantir la prestació dels serveis atribuïts dins del marc competencial de l’àmbit del Lluçanès i els seus ajuntaments”. I finalment, reclama que es reconegui el consell d’alcaldes “com a ens de decisió i execució del pla pilot” i que s’inclogui “la realitat comarcal del Lluçanès en les noves lleis d’organització i divisió territorial i de governs locals”.

Entre qui defensa el text hi ha l’alcalde d’Olost, Josep Maria Freixanet, que assegura que “és una proposta per poder remar en una mateixa direcció” per evitar “esquarterar el Lluçanès. Freixanet diu que “tres quartes parts dels alcaldes” comparteixen aquesta visió. Hi coincideix, per exemple, l’alcalde de Santa Maria de Merlès, Josep Costa, que creu que la proposta els permet “estar on estem però treballar conjuntament com fem ara amb el Consorci del Lluçanès. Costa hi afegeix que se sent còmode amb l’opció de la comarca de vuit i la clàusula d’adhesió per als municipis que van votar contra la creació de la comarca, com és el cas de Merlès. En canvi, l’alcalde de Sobremunt, Albert Güell, diu que no subscriurà el document perquè creu que “només vol demorar el procés i res més”. Güell demana que s’activi el tràmit parlamentari perquè “som conscients que o passa en menys d’un mes o serà difícil que passi”. També demana celeritat l’alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, que diu que “estem valorant” la nova proposta però que no la veu incompatible amb tramitar la llei al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona