Administracions

Deute a la baixa als municipis

Sols el 8,7% dels ajuntaments van augmentar l’endeutament l’any 2016

L’Ametlla de Mar, Cunit i Creixell són les poblacions que van acabar l’any amb un deute per habitant més alt

Reus va fer créixer el seu deute tres milions l’any passat

Hi ha una reducció generalitzada de l’endeutament a pràcticament tots els ajuntaments de la demarcació de Tarragona. Segons les últimes dades sobre deute viu a les entitats locals publicades pel Ministeri d’Hisenda tan sols un 8,7% dels ajuntaments del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre van contractar més crèdits dels que van amortitzar durant l’any 2016. Concretament, tan sols van ser 16 d’un total de 184 els municipis que, el 31 de desembre, tenien un endeutament més gran que el de feia dotze mesos. Continua així la tendència a la baixa vinculada, en part, a les mesures de limitació del crèdit fetes pel govern estatal.

En total, els ajuntaments de la demarcació van tancar el 2016 devent 796 milions d’euros als bancs, és a dir, una mitjana de 1.004 euros per habitant. També augmenta el nombre de consistoris que han deixat a zero el nombre de crèdits pendents de tornar.

Uns pocs a l’alça

Segons les dades del Ministeri d’Hisenda, Reus és la ciutat que va encapçalar la llista de municipis que van augmentar més el deute durant l’any passat. La capital del Baix Camp és la que va experimentar un creixement més gran en números absoluts, amb un estalvi de tres milions d’euros pendents de tornar als bancs, i que suposen un global de 224 milions d’euros. Tarragona, per la seva banda, sí que va reduir el deute en més de 10 milions i va tancar el 2016 amb 166 milions.

Mont-roig del Camp, Llorenç del Penedès i l’Espluga de Francolí també se situen entre els ajuntaments que van incrementar més el deute. El municipi costaner del Baix Camp va incrementar els diners que deu als bancs en gairebé mig milió d’euros, ja que va passar de 10,4 milions d’endeutament a 10,9. Llorenç i l’Espluga el segueixen de prop, amb un augment que voreja els 400.000 euros en tots dos casos.

Sense deutes

Tot i que és un cas atípic, en el total de la demarcació també hi ha dos municipis que l’any passat van decidir passar de no tenir cap compte pendent amb els bancs, a contraure nous crèdits: es tracta de Flix (que el 31 de desembre del 2016 devia 254.000 euros) i el Milà, que ara té un deute de sols 2.000 euros.

D’altra banda, ja són 43 els municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre que poden dir que, el 31 de desembre, no tenien cap deute pendent en els bancs. Per tant, un 23% del total de municipis de la demarcació no estan endeutats.

Entre aquests, n’hi ha disset que l’any passat van aconseguir amortitzar tots els crèdits que tenien pendents: Benissanet, Bràfim, Capafonts, Capçanes, Corbera d’Ebre, la Figuera, Garcia, Masllorenç, el Molar, la Palma d’Ebre, el Pont d’Armentera, Salomó, Pontils, Vallfogona de Riucorb, Vespella de Gaià, la Vilella Baixa i Vilalba dels Arcs.

Malgrat tot, aquesta llista de municipis que es financen sense haver de recórrer als bancs continua ocupada bàsicament per municipis d’escassa població, i que es veuen molt condicionats per les restriccions a l’endeutament municipal establertes pel govern de l’Estat. Tot i així, municipis com Salomó, Masllorenç així com també Vespella de Gaià van fer un esforç d’amortització important i van tornar préstecs que superaven els 100.000 euros de feia un any i que en el cas del municipi de Masllorenç, en tenia que pujaven fins a un total de 178.000 euros.

Per habitant

Si es posa l’endeutament total dels municipis en relació amb el seu nombre d’habitants, el municipi que en tindria una proporció més alta seria l’Ametlla de Mar. Aquest municipi del Baix Ebre té un deute de 2.366 euros per persona empadronada. Hi segueix de ben a prop Cunit, amb un deute per habitant de 2.346 euros, i tanca el podi Creixell, amb un endeutament que arriba encara fins a 2.310 euros per persona de mitjana. Durant els últims anys totes tres poblacions han estat vinculades amb casos de mala gestió municipal i, fins i tot, alguns amb casos de presumpta corrupció.

Reus també situa l’endeutament per damunt dels 2.000 euros per habitant, amb una xifra total de 2.165 euros. El Vendrell, amb un endeutament de 1.874 euros per habitant, i Benifallet, amb un deute per habitant de 1.768 euros, en completen la llista. L’altra cara de la moneda és Vila-seca, on el deute per habitant és d’un euro després que l’Ajuntament reduís l’endeutament de gairebé cinc milions, a principi d’any, a sols 27.000 euros.

40 milions a la Diputació

La Diputació de Tarragona, igual que la majoria de consells comarcals, també va reduir l’endeutament durant el 2016. L’ens va tancar l’exercici amb un deute de 41 milions d’euros, més d’onze milions per sota de l’any anterior, quan l’endeutament arribava fins als 52 milions d’euros.

Pel que fa als consells comarcals, el del Tarragonès és l’únic que va contractar més crèdits durant l’any passat. L’ens va passar de deure 148.000 euros als bancs a final del 2015, a tenir-hi un deute que se situava en 674.000 euros al desembre passat.

Tot i així, els dos consells que mantenen un endeutament més alt són el de l’Alt Camp, que a final de l’any passat encara devia 2,2 milions d’euros (mig milió menys que el 2015) i el de la Conca de Barberà, amb un de 2 milions d’euros, 300.000 euros per sota de l’exercici anterior. La Ribera d’Ebre, amb 645.000 euros, és el Consell Comarcal més endeutat a les Terres de l’Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona