Administracions

Deute a la baixa als municipis

Sols el 8,7% dels ajuntaments van augmentar l’endeutament l’any 2016

L’Ametlla de Mar, Cunit i Creixell són les poblacions que van acabar l’any amb un deute per habitant més alt

Reus va fer créixer el seu deute tres milions l’any passat

Hi ha una reducció gene­ra­lit­zada de l’endeu­ta­ment a pràcti­ca­ment tots els ajun­ta­ments de la demar­cació de Tar­ra­gona. Segons les últi­mes dades sobre deute viu a les enti­tats locals publi­ca­des pel Minis­teri d’Hisenda tan sols un 8,7% dels ajun­ta­ments del Camp de Tar­ra­gona i de les Ter­res de l’Ebre van con­trac­tar més crèdits dels que van amor­tit­zar durant l’any 2016. Con­cre­ta­ment, tan sols van ser 16 d’un total de 184 els muni­ci­pis que, el 31 de desem­bre, tenien un endeu­ta­ment més gran que el de feia dotze mesos. Con­ti­nua així la tendència a la baixa vin­cu­lada, en part, a les mesu­res de limi­tació del crèdit fetes pel govern esta­tal.

En total, els ajun­ta­ments de la demar­cació van tan­car el 2016 devent 796 mili­ons d’euros als bancs, és a dir, una mit­jana de 1.004 euros per habi­tant. També aug­menta el nom­bre de con­sis­to­ris que han dei­xat a zero el nom­bre de crèdits pen­dents de tor­nar.

Uns pocs a l’alça

Segons les dades del Minis­teri d’Hisenda, Reus és la ciu­tat que va encapçalar la llista de muni­ci­pis que van aug­men­tar més el deute durant l’any pas­sat. La capi­tal del Baix Camp és la que va expe­ri­men­tar un crei­xe­ment més gran en números abso­luts, amb un estalvi de tres mili­ons d’euros pen­dents de tor­nar als bancs, i que supo­sen un glo­bal de 224 mili­ons d’euros. Tar­ra­gona, per la seva banda, sí que va reduir el deute en més de 10 mili­ons i va tan­car el 2016 amb 166 mili­ons.

Mont-roig del Camp, Llo­renç del Penedès i l’Espluga de Fran­colí també se situen entre els ajun­ta­ments que van incre­men­tar més el deute. El muni­cipi cos­ta­ner del Baix Camp va incre­men­tar els diners que deu als bancs en gai­rebé mig milió d’euros, ja que va pas­sar de 10,4 mili­ons d’endeu­ta­ment a 10,9. Llo­renç i l’Espluga el seguei­xen de prop, amb un aug­ment que voreja els 400.000 euros en tots dos casos.

Sense deu­tes

Tot i que és un cas atípic, en el total de la demar­cació també hi ha dos muni­ci­pis que l’any pas­sat van deci­dir pas­sar de no tenir cap compte pen­dent amb els bancs, a con­traure nous crèdits: es tracta de Flix (que el 31 de desem­bre del 2016 devia 254.000 euros) i el Milà, que ara té un deute de sols 2.000 euros.

D’altra banda, ja són 43 els muni­ci­pis del Camp de Tar­ra­gona i les Ter­res de l’Ebre que poden dir que, el 31 de desem­bre, no tenien cap deute pen­dent en els bancs. Per tant, un 23% del total de muni­ci­pis de la demar­cació no estan endeu­tats.

Entre aquests, n’hi ha dis­set que l’any pas­sat van acon­se­guir amor­tit­zar tots els crèdits que tenien pen­dents: Benis­sa­net, Bràfim, Capa­fonts, Capçanes, Cor­bera d’Ebre, la Figuera, Gar­cia, Mas­llo­renç, el Molar, la Palma d’Ebre, el Pont d’Armen­tera, Salomó, Pon­tils, Vall­fo­gona de Riu­corb, Ves­pe­lla de Gaià, la Vile­lla Baixa i Vilalba dels Arcs.

Mal­grat tot, aquesta llista de muni­ci­pis que es finan­cen sense haver de recórrer als bancs con­ti­nua ocu­pada bàsica­ment per muni­ci­pis d’escassa població, i que es veuen molt con­di­ci­o­nats per les res­tric­ci­ons a l’endeu­ta­ment muni­ci­pal esta­bler­tes pel govern de l’Estat. Tot i així, muni­ci­pis com Salomó, Mas­llo­renç així com també Ves­pe­lla de Gaià van fer un esforç d’amor­tit­zació impor­tant i van tor­nar préstecs que supera­ven els 100.000 euros de feia un any i que en el cas del muni­cipi de Mas­llo­renç, en tenia que puja­ven fins a un total de 178.000 euros.

Per habi­tant

Si es posa l’endeu­ta­ment total dels muni­ci­pis en relació amb el seu nom­bre d’habi­tants, el muni­cipi que en tin­dria una pro­porció més alta seria l’Amet­lla de Mar. Aquest muni­cipi del Baix Ebre té un deute de 2.366 euros per per­sona empa­dro­nada. Hi segueix de ben a prop Cunit, amb un deute per habi­tant de 2.346 euros, i tanca el podi Crei­xell, amb un endeu­ta­ment que arriba encara fins a 2.310 euros per per­sona de mit­jana. Durant els últims anys totes tres pobla­ci­ons han estat vin­cu­la­des amb casos de mala gestió muni­ci­pal i, fins i tot, alguns amb casos de pre­sumpta cor­rupció.

Reus també situa l’endeu­ta­ment per damunt dels 2.000 euros per habi­tant, amb una xifra total de 2.165 euros. El Ven­drell, amb un endeu­ta­ment de 1.874 euros per habi­tant, i Beni­fa­llet, amb un deute per habi­tant de 1.768 euros, en com­ple­ten la llista. L’altra cara de la moneda és Vila-seca, on el deute per habi­tant és d’un euro després que l’Ajun­ta­ment reduís l’endeu­ta­ment de gai­rebé cinc mili­ons, a prin­cipi d’any, a sols 27.000 euros.

40 milions a la Diputació

La Diputació de Tarragona, igual que la majoria de consells comarcals, també va reduir l’endeutament durant el 2016. L’ens va tancar l’exercici amb un deute de 41 milions d’euros, més d’onze milions per sota de l’any anterior, quan l’endeutament arribava fins als 52 milions d’euros.

Pel que fa als consells comarcals, el del Tarragonès és l’únic que va contractar més crèdits durant l’any passat. L’ens va passar de deure 148.000 euros als bancs a final del 2015, a tenir-hi un deute que se situava en 674.000 euros al desembre passat.

Tot i així, els dos consells que mantenen un endeutament més alt són el de l’Alt Camp, que a final de l’any passat encara devia 2,2 milions d’euros (mig milió menys que el 2015) i el de la Conca de Barberà, amb un de 2 milions d’euros, 300.000 euros per sota de l’exercici anterior. La Ribera d’Ebre, amb 645.000 euros, és el Consell Comarcal més endeutat a les Terres de l’Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.