Vuit municipis reivindiquen la comarca del Montserratí
Volen formar una comarca a l’entorn de Montserrat, situada entre el Baix Llobregat, el Bages i l’Anoia
Han creat una plataforma per aconseguir un mapa que “correspongui a la realitat social del territori”
El Montserratí es reivindica com a comarca. Vuit municipis que ara formen part del Baix Llobregat i l’Anoia han creat una plataforma per crear una nova comarca a l’entorn de la muntanya de Montserrat que els permeti tenir una administració “més propera, funcional, sostenible i representativa”. Per ara les poblacions impulsores són vuit, però volen aconseguir més adhesions dels municipis veïns, sobretot de l’Anoia i el Bages. Amb els candidats a incorporar-se asseguren que podrien arribar a ser més una comarca de 150.000 habitants i d’una superfície superior a 400 km².
L’edifici de l’Enrajolada de Martorell va ser el marc escollit per presentar la plataforma El Montserratí és Comarca, que ha nascut amb l’objectiu “d’aconseguir un mapa comarcal que correspongui a la realitat social del territori”. L’impulsen Abrera, el Bruc, Castellví de Rosanes, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat i Sant Esteve Sesrovires. La iniciativa ha sorgit de la societat civil i té el suport dels governs locals, que eren a la presentació.
Segons el geògraf olesà Joan Soler, que va presentar l’acte, la reivindicació neix perquè les poblacions de l’entorn de Montserrat tenen “un paisatge compartit, una identitat territorial i cultural pròpia, una composició demogràfica similar, una mobilitat interna elevada i uns forts vincles econòmics i socials”.A més, no se senten ben representades dins les comarques actuals. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va posar com a exemple el cas del Baix Llobregat. “És una comarca artificial que es va generar al voltant d’un riu i una autovia, que és l’únic que ens uneix, perquè els pobles del delta, del centre i de la zona nord no tenim res a veure”, va dir. Per això, creu que cal reclamar que “la realitat social de territori pugui plasmar-se amb una nova distribució”.
Durant l’acte, Eduard Pujol, director de RAC1, i Nuria Pradas, escriptora, van llegir un manifest que recorda que aquesta és una reivindicació històrica que “s’ha proposat al llarg del segle XX en totes les reorganitzacions del mapa administratiu”. Parlen per exemple de l’informe Roca, que ja ho preveia l’any 2000 i que hi afegia poblacions com Sant Andreu de la Barca, Hostalets de Pierola i Masquefa. Ara els impulsors creuen que “més que mai cal canviar el mapa comarcal” tenint en compte que som en “un moment crucial” en què” “s’està dibuixant el marc territorial que vertebrarà el país”. Per això ja han tingut els primers contactes amb Governació, que confirma les trobades i recorda que treballa en la nova organització territorial. A més, els impulsors preparen un informe que reculli els greuges i les oportunitats de la futura comarca i estan en contacte amb pobles (tot i que no van voler avançar noms) perquè s’hi adhereixin.