tribunals
cas bàscara
El futur de Bàscara, pendent del judici a l’exalcalde
El judici a Lluís Lloret situa l’Ajuntament com a responsable en cas d’impagament
El deute municipal podria superar el 1.000%
“Ens podríem trobar amb un 1.000% d’endeutament”, diu Narcís Saurina, alcalde de Bàscara. És el pitjor dels escenaris possibles, però el govern municipal ja no ho pot descartar: en el judici pendent a l’exalcalde Lluís Lloret, a qui la fiscalia reclama 6.210.091 euros, més interessos, més 6.480 euros de multa (a banda de sis anys de presó), el fiscal deixa clar que l’Ajuntament de Bàscara és el responsable civil subsidiari. Això significa que en cas de condemna i d’impagament de Lloret, seria l’Ajuntament de Bàscara qui hauria de pagar. És sumant aquestes quantitats que reclama la fiscalia als 2,7 milions d’euros de l’endeutament municipal actual, i a alguns altres comptes pendents (vegeu requadre), que Saurina arriba a la xifra de 1.000% d’endeutament, que abocaria Bàscara a una situació econòmica totalment insostenible.
Poble en venda
“L’any passat vam plantejar de vendre l’edifici de l’ajuntament per eixugar el deute, ara en tot cas hauríem de vendre el poble i anar a viure tots a l’ajuntament”, diu entre ironia i consternació Narcís Saurina. Més seriosament, però, l’alcalde recalca la contradicció a la qual es veu abocat el consistori: “El més trist és que ara ens toca fer encara més despeses, defensant l’Ajuntament, i indirectament defensant la persona que ens ha portat a aquesta situació (Lluís Lloret), perquè la demanda també és contra l’Ajuntament”, diu l’alcalde actual. La paradoxa és que, tot i que el govern actual de Bàscara va arribar a l’alcaldia presentant-se contra l’equip de Lloret en les últimes eleccions i qüestionant les polítiques que s’havien fet a Bàscara fins al 2015, ara són aliats objectius en aquest proper judici. El govern actual ha de defensar l’Ajuntament, perquè, hi hagi qui hi hagi al capdavant, és responsable dels delictes que es jutjaran.
Saurina no vol ni imaginar quins serveis s’haurien de deixar de donar si cau aquesta llosa sobre l’Ajuntament, ni quins préstecs s’haurien de fer per fer-hi front. “Si el pitjor dels escenaris esdevé realitat ja no es tractaria de mirar quins préstecs podem fer o no; ja no es tractaria de demanar ajudes d’àmbit local a la Diputació o al Consell Comarcal, com estem fent ara. O ve l’Estat i ho arregla d’una manera o altra, o no hi podríem fer front”, diu l’alcalde. En canvi, Narcís Saurina avança que no es quedaran amb els braços plegats si toca el rebre a l’Ajuntament. Un cop tinguin la sentència, i si és desfavorable, no es descarta que l’Ajuntament denunciï el seu predecessor, tot i admetent que passarien anys abans que els tribunals ho resolguessin.
LA XIFRA
LA FRASE
Lluís Lloret reserva les explicacions pel judici
L’exalcalde Lluís Lloret no ha volgut fer declaracions a aquest diari per comentar els càrrecs que la fiscalia presenta contra ell, i s’ha limitat a dir que les coses s’aclariran amb el judici. El fiscal demana una pena de sis anys de presó, una multa de 6.480 euros i tretze anys d’inhabilitació per a l’exalcalde de Bàscara, a qui acusa d’un delicte continuat de falsificació en concurs amb un delicte de falsedat en certificació pública i un altre delicte de prevaricació. Delictes que Lloret hauria comès per enganyar l’empresari i promotor del polígon d’Orriols, Pere Costa Casellas, que va acabar invertint més de 6 milions d’euros en l’Ajuntament de Bàscara comptant, tal com li havien fet creure Lloret i els seus assessors, que el pla urbanístic de Bàscara estava aprovat, quan no ho estava. També s’acusa la secretària municipal, Neus Prat Ros, per a qui es demana una pena de 12 mesos de suspensió del càrrec. La tercera persona que s’asseurà al banc dels acusats és l’advocat i assessor municipal Albert Valero Canales, per a qui la fiscalia demana tres anys de presó i una multa de 4.600 euros per un delicte d’estafa agreujada i també la pena de 13 anys d’inhabilitació per exercir càrrecs públics. La quantitat reclamada és la que es calcula que l’empresari va aportar, enganyat, a l’Ajuntament, i es proposa que una part de la indemnització, Lloret l’aporti amb Valero (2.200.000 euros). A les indemnitzacions s’hi sumaran els interessos, i l’Ajuntament és el responsable civil subsidiari, en cas de condemna i d’impagament de Lloret i Valero.
Una lenta recuperació financera que podria tornar a complicar-se
El 2016 Bàscara era el segon municipi més endeutat de les comarques de Girona. La situació financera era tan greu que el govern municipal va arribar a plantejar la venda de l’edifici de l’ajuntament, posant-ho a consulta de la població (la proposta va quedar descartada). En els dos últims anys, l’alcalde Saurina calcula que han aconseguit reduir el deute municipal en prop d’1 milió d’euros. Al marge del judici pendent, el deute actual és d’uns 2,7 milions, que es desglossen de la manera següent: 1,5 milions d’euros a l’Estat, 700.000 euros a proveïdors, 300.000 euros de l’expropiació d’una finca a la zona del castell, i 200.000 euros de deutes a bancs. En el proper ple, el govern municipal porta a aprovació la reconducció del deute d’1,5 milions a l’Estat, mitjançant un crèdit tou que s’ha preparat amb l’assessorament de Xaloc a través de la Diputació de Girona. Aquest pla permetrà que es torni la quantitat pendent en deu anys, amb dos anys de carència i uns interessos d’un 1,5% en lloc dels interessos al 5% que s’han anat pagant fins ara. El consistori també es veu amb cor d’eixugar el deute a proveïdors en un termini de dos anys. Queden altres qüestions pendents (obres que es van fer sense els permisos necessaris i que ara s’han de regularitzar, quantitats d’una altra finca expropiada), i que poden representar algun centenar de milers d’euros més. No es pot fer gaire més perquè en la situació actual l’Estat ja es queda el 50% de les dotacions que entrega a l’Ajuntament. Això no obstant, la sensació és que s’anava pel bon camí i que Bàscara tornava a aixecar el cap; però tot pot quedar reduït a no-res amb el judici pendent.