Albert Bramon, nou delegat del govern espanyol a Girona
Accedirà oficialment al càrrec abans de la visita de demà passat de Felip de Borbó a Girona
Ha estat escollit després de 40 anys d’activitat política, sobretot a Olot
Albert Bramon (Sant Joan les Fonts 1956) serà el nou subdelegat del govern espanyol a les comarques gironines. Ho serà oficialment abans de la visita de Felip de Borbó a Girona d’aquest dijous. Bregat en la política municipal olotina en una època en què va encapçalar les llistes socialistes durant la travessa del desert dels anys de govern del Pere Macias (CiU), Albert Bramon ha estat també en llistes del PSC al Parlament, tot i que quasi mai en llocs per obtenir escó. La vegada que va ocupar el lloc més destacat va ser en les generals del 2015, que anava tercer.
Ara haurà de tornar a liderar una tasca difícil, després de l’actitud bel·ligerant del govern espanyol del PP contra l’independentisme. Hi ha molts alcaldes investigats arran del referèndum de l’1 d’octubre, entre d’altres, el d’Olot, Josep Maria Corominas. Els mateixos i d’altres tenen encara contenciosos relacionats amb les banderes, les estelades i les mocions sobiranistes.
En aquest àmbit institucional, no obstant això, el principal repte que se li planteja és reconduir les relacions amb l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, tan deteriorades pels contenciosos del fins fa poc delegat del govern espanyol a Catalunya, el gironí Enric Millo. Cal recordar que Millo va ser declarat persona non grata a Girona i que el ple va trencar relacions amb Madrid. Albert Bramon va ser objecte d’una polèmica recent per unes declaracions en què justificava l’actuació policial contra els manifestants del 20 de setembre passat durant la irrupció dels agents a la seu del Departament d’Economia i a les d’altres departaments. Aquestes declaracions van ser clau, a part de la posició socialista sobre el sobiranisme, perquè el PDeCAT decidís trencar el pacte de govern amb els socialistes a Olot. Ara espera, segons ha dit en un mitjà local, que amb Pedro Sánchez a la presidència s’obri una nova etapa de relacions entre Madrid i Barcelona. Bramon també va haver d’apagar focs als òrgans de poder de la federació gironina del PSC. Va ser un dels que integrava la comissió de diàleg del 2014 per evitar que es trenqués el partit.
Altres temes importants que tindrà sobre la taula seran el de la variant d’Olot, ja reivindicada quan ell era al consistori, els trams d’autovia pendents de l’N-II i, entre molts d’altres, l’arxiu històric de Girona i les millores a l’aeroport i a la xarxa ferroviària.
LA XIFRA
Quatre dècades d’activitat política i de gestió
Militant des del congrés de la Unió Socialista de Catalunya del 1978, la seva activitat política ha estat especialment pública pels 16 anys com a regidor de l’Ajuntament d’Olot, en dues etapes, del 1983 al 1987 i del 1991 al 2003. Quatre van ser al govern de la CUE; quatre més, al govern de Lluís Sacrest, i els altres, com deia ell mateix en una entrevista en aquest diari, “picant pedra” a l’oposició. Bramon és primer secretari dels socialistes garrotxins des que va plegar de l’Ajuntament d’Olot, l’any 2003. Ha estat també quatre anys a la Diputació. Aquest professor de física de l’institut La Garrotxa d’Olot, on ha estat director, va ocupar la regidoria de Governació del govern de Lluís Sacrest, on va haver d’apagar alguns focs. El més important dels quals va ser quan va haver de fer efectiu com a màxim representant de l’ordre i dels espectacles la declaració d’Olot com a ciutat antitaurina i, per tant, deixar de fer curses de braus. La decisió va provocar manifestacions del sector taurí. Ha estat a les llistes al Parlament en dues ocasions, en les eleccions del 2015 i en les últimes de l’any passat. També ha estat a l’equip de Consol Canteny en les primàries per presidir la federació gironina.