Torà vol ser de la Catalunya Central

La tramitació de la llei de vegueries provoca els primers moviments d'ajuntaments que pretenen canviar de comarca i vegueria

De forma unànime i amb una votació a mà alçada, els veïns de Torà van posar en marxa dijous el procés per deixar la comarca de la Segarra, integrar-se a la del Solsonès i, amb ella, passar a formar part de la futura vegueria de la Catalunya Central. Els veïns creuen que el canvi de comarca és més lògic perquè sempre han mirat més cap a Solsona i Manresa que no pas cap a Cervera i Lleida. I, sobretot, confien que en la futura vegueria de la Catalunya Central disposaran de més ajuts que no pas ara.

Als veïns els havia convocat l'alcalde, Domènec Oliva, per valorar la possibilitat d'iniciar els tràmits amb el Departament de Governació de la Generalitat de canviar de comarca i pertànyer al Solsonès, comarca que amb la nova llei de vegueries que tramita la Generalitat passarà a formar part de la Catalunya Central. Domènec Oliva n'és un ferm partidari, però primer volia sotmetre la qüestió a tots els veïns abans de començar un procés que acabaria, d'arribar a bon port, amb un referèndum vinculant a la població. «Volem saber si aquesta demanda que ja han fet alguns veïns la seguirà una majoria o no», havia afirmat l'alcalde a l'hora de convocar els veïns.

I sembla que sí. Per unanimitat dels assistents, uns 200 i escaig, segons l'agència ACN, d'una població de poc més d'un miler d'habitants, el canvi de comarca va endavant.

Adaptar-se a la realitat

«Tenim característiques de poble de muntanya, però com que som a la Segarra i no al Solsonès quedem fora dels ajuts específics a aquesta situació», argumenta l'alcalde. També diu que per a Torà la ciutat de referència en matèria sanitària i comercial sempre ha estat Manresa i no pas Lleida, i la capital comarcal amb més relació és Solsona i no pas Cervera. «No és cap lleig a Lleida o Cervera, amb qui tenim molt bones relacions, sinó que volem adequar-nos a la nostra realitat geogràfica i territorial», diu Oliva. Torà forma part del partit judicial de Solsona.

A contrarellotge

La decisió d'emprendre ara aquest canvi de comarca està estretament lligat a l'aprovació de la llei de vegueries. Segons la proposta del govern de la Generalitat, el Solsonès passarà a formar part de la Catalunya Central. Un canvi que afecta la divisió provincial de l'Estat i que, per tant, haurà d'estar també rubricat amb tot el paquet de vegueries. «Anem a contrarellotge per poder passar, amb tot el bloc del Solsonès, a la Catalunya Central, i per això hem de decidir ja entre els veïns si ho tirem endavant o no», diu l'alcalde.

Un cop feta la consulta informal als veïns aquest dijous, l'Ajuntament de Torà demanarà ara formalment al Consell Comarcal del Solsonès la seva integració al consell, i ho comunicarà també a Governació. Si el Solsonès ho accepta i Governació també, el procés acabarà amb la celebració d'un referèndum vinculant perquè els veïns de Torà diguin si accepten o no el canvi de comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona