Foto fixa del jove empordanès
L’Alt Empordà, la comarca catalana amb més municipis (68), analitza el present i preveu el futur de les polítiques de joventut
El seu desplegament és a mans dels tècnics compartits del Consell Comarcal
L’especificitat de l’Alt Empordà, la comarca de Catalunya amb més municipis (68), molt per davant d’Osona (50), junt amb el fet que 59 dels seus pobles tenen menys de 2.000 habitants, fa que les polítiques de joventut a l’Alt Empordà pengin de la iniciativa dels serveis oferts pel Consell Comarcal, molts cops a través de tècnics compartits entre diferents municipis.
Fa poques setmana que s’acaba de validar el Pla Comarcal de Joventut (PCJ) (2020/ 2024), que ha de marcar les noves polítiques de joventut, unes eines de l’administració que haurien d’oferir als més joves un entorn amb garanties.
A l’Alt Empordà (21.443 habitants), hi ha un 15,5% de la població que són joves entre els 15 i els 29 anys. Amb les dades de l’Idescat de l’any 2019 amb què es va elaborar el PCJ, destaca el percentatge de joves de pobles com ara Sant Climent Sescebes, amb més d’un 18%, o de Palau de Santa Eulàlia, un dels més petits de la comarca, que ha experimentat aquest any un creixement de la seva taxa juvenil fins al 19%.
En l’apartat de diagnosi elaborat pels redactors –junt amb la Fundació Ferrer i Guàrdia–, es detalla, entre altres coses, que la taxa d’atur juvenil s’eleva per sobre del 25%, índex superior a la mitjana catalana. Un detall gens anecdòtic és el percentatge de joves que no acrediten tenir l’ESO, i que estan al voltant del 16%.
Les regidories de Joventut són les executores de les polítiques de joventut, en ocasions amb l’ajuda d’un tècnic. Només el 62% dels municipis de l’Alt Empordà disposen de regidoria de Joventut, una xifra que s’eleva, de mitjana, al 92% a tot Catalunya, segons contempla el mateix PCJ. Aquest diferencial és el que justifica, amb escreix, el suport que fa en aquesta matèria el Consell Comarcal, amb els tècnics de joventut compartits, un mitjà que ajuda a substituir la falta de regidoria específica.
El coordinador de la redacció del PCJ, Joan Salellas, diu que la seva implantació és la manera que les polítiques de joventut arribin als pobles petits. “Els municipis amb menys recursos necessiten suport. Per això apostem, amb el PCJ, per garantir l’equitat territorial en aquest aspecte.”
Les enquestes base del pla s’han fet en més de 50 municipis. Les prioritats són, per ordre de necessitat, l’habitatge juvenil, la formació i l’ocupació.
Regidories de joventut i tècnics compartits
L’estructura comarcal fa que el nombre de municipis amb regidoria de joventut sigui inferior a la mitjana. Això està compensat territorialment amb la disposició de tècnic o dinamitzador juvenil, que a la comarca arriba al 69,1% mentre que a Catalunya és del 56%. Es tracta de professionals que el Consell Comarcal posa a disposició dels municipis i que donen serveis a més d’un poble. Actualment, 28 en tenen. Ara n’hi ha 5. El cap d’àrea de Joventut del Consell Comarcal, Joan Salellas, explica que el tècnic fa diagnosi de les necessitats del poble i hi aporta solucions. “Tot ho fa conjuntament amb els joves i les entitats i treballa la participació i la cohesió social.”
Polítiques de gènere i la nova realitat de la Covid-19
El Pla Comarcal de Joventut posa èmfasi en la incorporació de la perspectiva de gènere i la inclusió LGTBIQ+, així com en el servei juvenil i comarcal contra les violències masclistes. Els objectius en l’eix de ciutadania, dels quatre en què està pensat el desplegament comarcal, inclou impulsar un programa d’activitats culturals, d’oci i de cohesió inclusiu i fomentar l’associacionisme juvenil i l’apoderament dels joves. Com tot, el desplegament de polítiques de joventut s’ha vist afectat i s’ha hagut d’adaptar a la nova realitat. Es fan tallers, concursos, emissions en directe, assessoraments i propostes d’activitats a través de diferents eines i plataformes digitals.
Dotze programes i 27 projectes
El desplegament del pla comarcal està pensat per a quatre eixos: territori, transicions juvenils, benestar i ciutadania. Es proposen 12 programes de treball i 27 projectes i activitats concretes.
Dins els programes de suport comarcal i respecte als tècnics compartits, es proposa, per exemple, augmentar el nombre de convenis entre el Servei Català de Joventut (SCJ) i els municipis amb menys possibilitats. Els suports a l’associacionisme i al lleure tenen també les seves concrecions.
Les taules comarcals de joventut tenen un paper estratègic, tant les professionals, com la de polítics referents en la matèria, les d’entitats juvenils o les interinstitucionals per a la formació i l’ocupació juvenil i les de salut juvenil. La formació, l’ocupació, d’educació i la salut tenen també els seus projectes i activitats per desenvolupar dins del pla quadriennal.