Administracions

El Pirineu no té cap pla B

Lleida, tot i no voler la divisió en dues vegueries, aprova una moció contra la sentència

De moment, el Pirineu està a l'expectativa, esperant que es confirmin els mals auguris sobre la sentència del Tribunal Constitucional, que faria volar pels aires la idea de dividir l'actual Diputació de Lleida en dues vegueries que responguin millor a les característiques i les necessitats de la plana lleidatana, per un costat, i el Pirineu, per l'altre. A hores d'ara ningú no sap dir quin podria ser el camí a seguir davant d'aquesta retallada a la divisió territorial catalana. No hi ha cap pla B.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, va lamentar ahir a El Punt que el Constitucional, a més de tocar la sobirania del poble català en general, carregui també contra una de les tres potes que a judici de CiU han de fonamentar l'articulació territorial de Catalunya: municipis, comarques i vegueria. Batalla considera que el camí per aconseguir la vegueria del Pirineu per la via de la modificació dels límits provincials, la qual cosa demanaria una aprovació al Congrés per una majoria de dos terços de la cambra, «no és impossible però ara no és realista plantejar-ho».

Per Batalla, ara el més prioritari pel Pirineu serà assegurar que, sigui quina sigui la divisió territorial, el Pirineu pugui aconseguir una millora del seu finançament i les seves infraestructures.

Des de l'altra ciutat important del Pirineu, Sort, l'alcalde, Agustí López, ha preferit mantenir-se al marge del debat fins que la sentència del Constitucional es conegui d'una manera ferma. També es manté a l'expectativa el president de la Diputació de Lleida i ferm partidari de la divisió en dues vegueries, el republicà Jaume Gilabert. Des del seu gabinet, van apuntar que abans caldrà llegir la lletra petita de la sentència. Però no pas tothom ho lamenta. Des de Tremp, capital del Pallars Jussà, el líder de l'oposició, Agustí Tarrats, de CiU, va dir que la vegueria és un assumpte «secundari» i que la divisió territorial ja està clara amb la Generalitat, les comarques i els municipis. En canvi, els que des del pla de Lleida s'oposaven a la divisió tampoc han sortit ara a celebrar-ho. Al contrari. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va aprovar ahir una moció amb tots els grups, excepte el PP, en contra de la sentència del tribunal Constitucional sobre l'Estatut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia