Girona aprova 10 milions més en inversions i en suma ja 12,6
llum verd
El ple valida gràcies a l’acord del govern i Guanyem, i amb l’abstenció del PSC i Cs, 55 partides per un total de 9.984.639 euros
Ara ja s’han compromès el 95% dels diners del pla inicial del govern però amb canvis
L’Ajuntament de Girona va aprovar ahir al matí en un ple extraordinari dos blocs amb 55 partides d’inversió per a aquest 2021 per un import total de 9.984.639 euros, “un dels paquets d’inversió directa més importants que ha aprovat mai aquest ajuntament”, com va destacar la tinenta d’alcaldia d’Hisenda, Maria Àngels Planas. Una aprovació fruit d’un pacte amb Guanyem, anunciat fa uns dies, i que ahir va tenir l’abstenció dels altres dos grups de l’oposició, el PSC i Ciutadans, que van dir que compartien algunes línies però no totes. Una cosa similar havia passat en el ple de març, quan es van votar les inversions pactades amb el PSC i amb Cs: en la majoria de punts els altres dos grups es van abstenir.
Cal recordar que l’origen és l’aixecament del sostre de despesa als ajuntaments per part de l’Estat perquè puguin fer inversions aquest 2021 arran de la pandèmia, cosa que va portar el govern de Girona (JxCat i ERC) a presentar al gener un ambiciós pla d’inversions de 13.239.909 euros. Va ser tombat en bloc per l’oposició, molesta per la manca de negociació prèvia. Al ple de febrer es van desencallar algunes partides urgents (compra de busos i actuacions en escoles) per valor de 715.0000 euros i al del març ja hi va haver els primers pactes amb Cs i el PSC, que no només incloïen algunes de les partides proposades pel govern sinó que n’hi introduïen de noves. El total aprovat llavors va ser d’1.935.170 euros. La injecció més forta, però, ha estat amb diferència la d’ahir gràcies al pacte amb Guanyem. En total, ara ja s’han aprovat inversions –totes per executar aquest any, aquest és un aspecte important– per un valor de 12.634.809 euros, només uns 600.000 euros per sota de la proposta inicial del govern (de fet, suposen el 95%). La inclusió de noves partides i els canvis forçats per l’oposició, però, han fet que n’hagin quedat fora per ara algunes partides inicials destacades.
Mesures aprovades
La regidora de Guanyem Cristina Andreu va reiterar ahir, com va fer en l’anunci de l’acord, que havien aconseguit reconduir el pla inicial cap a tres eixos per a ells importants en “un pla de xoc” per “fer front als aspectes més perniciosos de la pandèmia”: la compra d’habitatge, la creació de nous equipaments a diversos barris –a l’Eixample, a Sant Narcís, a Montjuïc i a l’Esquerra del Ter– per lluitar contra “l’aïllament social”, i mesures de transició energètica davant “les dificultats de molta població per accedir al dret universal a l’energia”, com són la instal·lació de plaques fotovoltaiques en equipaments municipals i un pla d’enllumenat per posar llums led. Aquest “pla de xoc” es va endur 5.829.154 euros de les inversions aprovades ahir. Des de Cs es va qüestionar que les mesures servissin per fer front als efectes de la pandèmia.
Hi va haver també 4.155.485 d’euros més per a projectes “de manteniment de la ciutat” (asfaltatge, enllumenat...) en què el govern va voler posar èmfasi, i també per a partides complementàries per executar obres que estan a punt, com la Central del Molí, el castell de Montjuïc i la finalització de la primera fase del Modern amb el mobiliari i l’electrificació. “Hi ha un equilibri entre nous projectes i mantenir allò que ja tenim”, va destacar Planas, que va subratllar que suposava “una injecció de diners molt important per a l’economia de la ciutat”.
La partida més important van ser els 3.113.000 euros per a l’adquisició d’habitatge, que sumats als 887.000 aprovats al febrer pel PSC fan que el total d’inversió en habitatge compromès sigui de quatre milions. La previsió inicial del pla del govern era de 2,5 milions. Guanyem va recordar que fa dos anys només s’hi van destinar 50.000 euros. Des del PSC, Sílvia Paneque va mostrar dubtes pel fet que la partida fos “oberta” (el seu pacte va ser per la compra d’uns pisos concrets), però Andreu va subratllar que s’havia pactat una comissió mixta de seguiment. Tant Guanyem com el PSC van lamentar que el pla local d’habitatge estigui pendent.
Canvis respecte al pla
El creixement de la partida d’habitatge és un dels principals canvis introduïts per l’oposició respecte al pla inicial, però no és l’únic. Guanyem també ha fet augmentar la inversió en plaques fotovoltaiques i en el menjador per a la gent gran de l’Esquerra del Ter i crear partides noves per a equipaments a l’Eixample i Sant Narcís. Fa unes setmanes el PSC va aconseguir també crear una partida per a la reforma del carrer del Carme i projectes de ponts al seu entorn, i Ciutadans va fer pujar les partides de transports per a la policia i les brigades.
Per contra, hi ha gairebé una vintena de partides inicials que havia previst el govern i que per ara ningú ha volgut aprovar. Destaca la nova comissaria de Santa Eugènia, com va subratllar ahir Planas. Paneque es va mostrar oberta a aprovar aquesta partida sempre que hi hagi alhora un augment de la plantilla policial previst en el pressupost. També han caigut per ara, entre altres, el carril bici de Pericot, la millora del camp de futbol de Germans Sàbat, l’aparcament segur de bicis i una partida de gairebé mig milió per a sistemes de seguretat policial (videovigilància). A més, hi ha partides que s’han aprovat però amb menys valor del que volia el govern. Són sobretot per a plans globals (asfaltatge, accessibilitat, sanejament...).
LES FRASES
Crides al diàleg i a la necessitat d’un pressupost
“De mica en mica hem deixat enrere el ple de gener, del qual crec que ningú no se sent orgullós”, va destacar ahir la tinenta d’alcaldia, Maria Àngels Planas. També des de l’oposició es va celebrar que s’hagi reconduït la situació de trencament total entre el govern (en minoria) i l’oposició que es va escenificar fa dos mesos i mig amb el bloqueig en bloc als nou punts del pla d’inversió proposat pel govern. Guanyem ho va considerar ahir una “experiència traumàtica” que queda “molt lluny” després de l’acord assolit per “responsabilitat”. Tant uns com altres ho van atribuir a la voluntat de negociació pròpia. Així, el govern va assegurar que havien “demostrat” que són “capaços d’arribar a acords si hi ha voluntat”, mentre que el PSC ho veia al revés –“quan vostès fan l’esforç, l’oposició respon”– i Guanyem remarcava “l’esforç de negociació de l’oposició”.
En qualsevol cas, va quedar clar que aquesta voluntat de diàleg es tornarà a posar a prova aviat. Els tres grups de l’oposició van insistir un cop més en la necessitat d’un pressupost per al 2021 adaptat a la situació actual –ara es funciona amb el prorrogat del 2020, aprovat abans de la pandèmia– i el govern va assegurar que la seva voluntat és aprovar-ne un i va demanar que quan el presentin l’oposició “estigui oberta a acords”. L’acord no serà fàcil perquè ahir, malgrat les crides al diàleg i a la necessitat d’un pressupost, cap grup de l’oposició es va estalviar tampoc les crítiques al govern. Cs va parlar fins i tot de “fredor negociadora”.