Un total de 33 municipis del Camp i l'Ebre han demanat ajuts a la Generalitat

El govern encara no ha resolt la convocatòria i CiU li retreu a més que ha desatès els compromisos per l'esclafit del novembre

Al marge dels 33 ajuntaments, també han demanat diners els consells comarcals del Baix Penedès i l'Alt Camp. Els municipis havien d'adjuntar-hi un informe sobre la urgència de l'actuació, un altre sobre la necessitat de l'ajut des de la perspectiva del finançament de l'ens local i documentació tècnica de l'actuació i del seu pressupost. El govern, segons fonts de Governació, tot just acaba de recopilar ara tots els expedients tramitats pels serveis territorials, i tampoc no s'atreveix a donar una xifra ni del que es demana ni de la factura que haurà d'assumir l'executiu. «Hi ha municipis que tampoc no ho han quantificat i ara s'ha de peritar i negociar cas per cas», justifiquen les mateixes fonts. La majoria dels municipis grans ja han fet les reparacions més urgents, però hi ha un reguitzell de pobles petits, especialment del Camp, que viuen més pendents de la resposta del govern.

La radiografia de com han actuat molts municipis en la mesura de les seves possibilitats és la següent: primer s'han ocupat d'arreglar els danys amb diners del pressupost municipal, i després han demanat l'ajut per intentar cobrir les despeses. Per exemple, l'alcalde de Móra la Nova, Joan Sabanza, explicava que l'Ajuntament no podia deixar de prestar els serveis afectats –bàsicament mobiliari urbà– en bones condicions i que s'havien d'arreglar els desperfectes al més aviat possible.

Tarragona.

La ciutat de Tarragona va patir especialment els efectes de les ventades. Pavellons com el de Sant Pere i Sant Pau o el del Serrallo van perdre la teulada. En el cas de la piscina de Sant Pere i Sant Pau, la reparació ha estat un pedaç i només pretén no haver d'aturar l'activitat fins a l'estiu, que serà quan se solucionaran definitivament els danys provocats pel vent. El consistori tarragoní no va recórrer als ajuts de la Generalitat, però sí que cobrarà diners del Consorci de Compensacions. De fet, els danys a Tarragona ascendien a dos milions i mig d'euros.

Reus.

Tampoc va recórrer a la Generalitat l'Ajuntament de Reus, que ja ha anat minimitzant efectes com la caiguda de 52 arbres, el tall de carrers i el despreniment de 41 façanes. A més, instal·lacions públiques com el Mas Carandell, el Pavelló Olímpic, el CEIP Alberich i Casas o el parc d'educació viària també van quedar afectats pel vent.

Tortosa.

A Tortosa, el pavelló firal, l'estadi municipal, les instal·lacions esportives de Campredó i la biblioteca Marcel·lí Domingo van quedar malmesos. Dels 60.000 euros a què ascendien els danys provocats pel vent, el consistori n'ha demanat 39.583 a la Generalitat. La diferència l'assumirà el contracte amb l'asseguradora, que cobria una part dels danys.

També a les Terres de l'Ebre, la principal afectació la va patir el pavelló d'esports, que el vent va deixar sense sostre. En aquest cas, però, l'assegurança cobria la despesa de la reparació i, per tant, no va suposar cap despesa extra a l'Ajuntament, que es va limitar a arreglar petites afectacions com la bolcada de contenidors o la caiguda d'algun arbre. De fet, això va ser el mínim que van haver d'assumir la majoria de municipis de la demarcació. Els que no han demanat ajuts ho van decidir perquè els desperfectes els cobria alguna assegurança o perquè eren de poca magnitud.

ELS QUE HAN SOL·LICITAT AJUTS A GOVERNACIÓ

Camp de Tarragona
Aiguamúrcia, Cabra del Camp, Pla de Santa Maria, Colldejou, Mont-roig, l'Arboç, Vimbodí, la Figuera, Marçà, Masroig, Barberà de la Conca, Banyeres, Forès, el Lloar, Porrera, Torroja, el Montmell, Querol, Cambrils, Botarell, Alforja, Pratdip, Vinyols, Rocafort, Valls, l'Argentera, Montblanc i Guiamets
Terres de l'Ebre
L'Aldea, Tortosa, Xerta, Godall i Móra la Nova

CiU denuncia incompliments

La diputada de CiU, Dolors Batalla, va presentar la setmana passada al Parlament, en una comissió d'Afers Institucionals, una bateria de preguntes sobre els ajuts per pal·liar els danys causats per l'esclafit del novembre, especialment agressiu a Salou i a l'Alt Camp. El govern manté que hi ha una partida de la direcció general d'Administració Local per fer-hi front, però CiU lamenta que alguns dels compromisos adquirits, fins i tot «verbalment», s'han desatès. Serien els casos de municipis com el Pla de Santa Maria, Cabra del Camp, que hauria demanat uns 20.000 euros, Santa Coloma de Queralt o Salou. L'alcalde salouenc, el socialista Antoni Banyeras, va confirmar que encara no hi ha acord amb el govern sobre la xifra que percebrà el municipi més afectat per l'esclafit, però va matisar que és optimista respecte d'això. En depenen uns 280.000 dels 400.000 euros que l'Ajuntament va invertir a reposar arbres i mobiliari urbà. El municipi costaner també rebrà 300.000 euros del Consorci de Compensacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona