Administracions

El govern és més flexible i paga als que no compleixen

Hi ha 43 ajuntaments que no han retut els comptes del 2009

La Generalitat valora que la majoria estan al dia

Deu mesos després d'haver-se tancat el termini reglat per presentar els números del 2009 a la Sindicatura de Comptes, encara hi ha 43 ajuntaments (un 4%) que no ho han fet, tres dels quals només estan pendents de la tramesa definitiva. A més, 30 municipis hi han fet arribar una documentació incompleta. Tal com es proposa fer ara el Ministeri d'Economia, el govern està obligat a retenir les transferències i subvencions als ajuntaments que no presentin els comptes, ja que així ho estableix la nova llei de la Sindicatura que el Parlament va aprovar l'any passat per posar fi a l'incompliment sistemàtic dels terminis per part de la majoria de municipis. La realitat, però, és que la Generalitat fa una interpretació flexible de la norma i que encara paga els ens locals que no compleixen la seva obligació.

Fonts del Departament d'Economia van explicar ahir que la majoria dels ajuntaments estan fent els deures i que, per tant, no es pot considerar que la situació sigui de “desobediència” entre els ens locals. La Generalitat entén que els municipis necessiten un marge de temps, tenint en compte que les eleccions municipals del maig van comportar molts canvis de govern i que la situació econòmica no és fàcil. Segons les mateixes fonts, la voluntat del govern no és agreujar la situació econòmica dels ajuntaments i, per aquest motiu, no s'estableix una regla directa entre el retard a l'hora de presentar els comptes i la retenció de les transferències.

El termini per presentar els comptes del 2009 va finalitzar el 15 d'octubre passat i, l'1 de desembre, només 499 ajuntaments (un 52%) havien complert la seva obligació. Dels 447 que no van retre els comptes a temps ja només en queden 43, alguns dels quals encara tenen pendent presentar els números del 2008.

404
consistoris
han presentat els números del 2009 des de l'1 de desembre passat, quan es va fer pública la llista.
15
per cent
dels municipis catalans encara no han presentat la liquidació dels comptes del 2010 al Ministeri d'Economia.
10
municipis
encara no han presentat els comptes del 2008 a la Sindicatura, segons la llista d'aquest organisme.
43
ajuntaments
, un 4%, encara no han presentat la comptabilitat de l'exercici del 2009 a la Sindicatura de Comptes.

Sistema unificat per als comptes

El director general d'Administració Local, Joan Cañada, i la directora general de Cooperació Local del Ministeri de Política Territorial i Administració Pública, María de los Llanos Castellanos, es van reunir ahir dijous a la seu del ministeri a Madrid per iniciar els tràmits per establir un sistema únic de presentació de la informació econòmica per part dels ajuntaments. Ara, en el cas de Catalunya, els ens locals han de presentar les liquidacions dels seus pressupostos a la Sindicatura de Comptes, al Departament de Governació, al Ministeri d'Economia i al Tribunal de Comptes amb quatre models diferents de documentació, i en enviaments separats. A Catalunya, fa setmanes que el síndic major i la vicepresidenta van acordar establir un model únic, de manera que, amb una sola entrega de documentació, els ajuntaments, donin compliment al que marca la llei a l'hora de presentar la seva documentació comptable tant a la Sindicatura de Comptes com al Departament de Governació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.