ADMINISTRACIONS
El govern tancarà les ciutats de repòs a Tarragona i l'Aran
La Generalitat ja ha clausurat la residència de temps lliure de Llançà, a Girona, i assegura que els centres no són rendibles
Als ajuntaments hi ha preocupació pel futur de les instal·lacions
La ciutat de Tarragona i la localitat lleidatana de Les (Val d'Aran) s'hauran d'acomiadar en les pròximes setmanes de les seves residències de temps lliure o ciutats de repòs, uns espais creats durant la primera meitat de segle i oferts com a zones de vacances per a treballadors i jubilats a preus per sota del mercat. Les raons econòmiques són el principal argument utilitzat per la Generalitat per tancar aquests equipaments, una decisió que prendrà pròximament el Consell de Govern i que ja s'ha executat en el cas de la tercera residència d'aquest tipus a Catalunya, la gironina de Llançà (Alt Empordà).
Prudència a Tarragona
El Departament d'Ocupació i Empresa, que és el que gestiona aquest tipus de centres, ja ha comunicat a l'Ajuntament de
Tarragona la decisió de
tancar la ciutat de repòs, la més gran de les tres existents fins ara, amb 140.000 m² als afores de
la ciutat. La Delegació del Govern justifica que hi perd 1 milió d'euros cada any, i s'ha compromès
a recol·locar els treballadors fixos del centre (65 dels 80 empleats).
L'Ajuntament està pendent d'una reunió imminent amb el govern català per conèixer exactament els seus plans de futur sobre l'espai. “És una decisió que no ens agrada, ja que és un espai significatiu
per a la ciutat, però que entenem en el marc de la
reducció pressupostària”, va comentar el regidor d'Empresa i Centres Cívics, Javier Villamayor.
El consistori tarragoní, de fet, havia demanat repetidament la cessió d'una part de l'equipament per instal·lar-hi el llargament reivindicat centre cívic dels barris de llevant, un projecte que havia quedat encallat en els últims mesos i que no es descarta del tot fins a conèixer els plans de futur del govern. Això sí, davant una possible cessió de tot l'espai –com ja s'està negociant a Llançà–, Villamayor es mostra cautelós. “Aquesta possibilitat la veiem amb extrema prudència, ja que ens augmentaria la despesa corrent en un moment delicat.” El govern local també tem que el tancament es tradueixi en un abandó i una degradació de l'espai, com ja ha passat amb altres equipaments vells a la ciutat.
A Les, el govern argumenta el tancament també parlant de pèrdues (900.000 euros a l'any en aquest cas), però a aquest municipi de la Val d'Aran ja s'han aixecat veus en contra d'una mesura que entenen que repercutirà molt negativament en el poble. L'edifici, de fet, és ple de pancartes on es denuncia la mesura. I és que la decisió podria deixar sense feina 48 persones, tot i que el secretari general del Departament d'Ocupació, Enric Colet, va explicar divendres passat, en una visita a Vielha, que els treballadors, com a personal de la Generalitat, seran recol·locats, però sense garantir que pugui ser a Les ni a l'Aran.
Motor econòmic a Les
L'alcalde, Emili Medan, recorda l'alta ocupació del centre i el fet que és un dels motors econòmics d'aquest municipi. Per la seva part, el síndic d'Aran, Carlos Barrera, va proposar al govern que una part de les instal·lacions fossin utilitzades per l'Escola d'Hostaleria de l'Aran per donar així més sortides a l'equipament.
La residència de temps lliure que ja ha tancat és la de Llançà, que es va clausurar oficialment diumenge passat. L'Ajuntament de la localitat gironina negocia ara la cessió de l'edifici, tot i que no s'ha definit encara quin ús municipal s'hi donarà.