Administracions

L'era transfronterera

El nou centre hospitalari que compartiran la Cerdanya nord-catalana i la sud-catalana és un element clau per al futur de Puigcerdà

Govern i oposició han d'acostar posicions per superar la conjuntura actual

Endavant Cerdanya, la coalició de gent vinculada a ERC, Rcat i independents, va rebre ara fa un any un vot de càstig molt contundent. Era hereva de les majories absolutes d'ERC. CiU, amb Albert Piñeira al capdavant, però, arrasava a les eleccions municipals amb deu regidors contra els tres d'aquesta coalició liderada pel fins aleshores alcalde d'ERC, Joan Planella, que havia heretat l'alcaldia de mans de Joan Carretero. Lluny, no obstant això, de la passejada triomfal que suposarien els resultats, l'equip de Piñeira ha hagut de fer front a una difícil situació econòmica.

En aquest punt, no obstant això, discrepen els dos grups municipals. L'alcalde parla de molts problemes de tresoreria i de moltes dificultats per pagar proveïdors. Amb els crèdits de l'ICO, operacions de tresoreria, vendes com ara la d'una parcel·la (810.000 euros) i altres ajuts han anat pagant i han rebaixat la mitjana de dies de pagament a proveïdors dels més de 300 dies fins als 60. La portaveu d'Endavant Cerdanya, Lourdes Porta, en canvi, afirma que l'equip de Piñeira utilitza la queixa no fonamentada sobre les finances heretades per amagar la seva inoperància. Segons ella, l'anterior equip de govern va deixar l'endeutament de l'Ajuntament de Puigcerdà dins dels límits que permet la llei.

L'altre punt d'anàlisi indispensable del primer any del nou mandat és el polític. El resultat va ser molt contundent i es va cobrar al cap de pocs dies dels comicis la primera víctima política. El fins aleshores alcalde, Joan Planella, deixava l'acta de regidor i Lourdes Porta assumia la representació del grup. Rosa Maria Puig va prendre possessió del càrrec de regidora d'Endavant Cerdanya, però va durar pocs mesos. En el seu cas, no obstant això, no va tornar l'acta, sinó que va passar al grup de regidors no adscrits on és, amb una evident aproximació a CiU.

També en aquest punt les discrepàncies van segons el punt de vista del partit que es mira. L'alcalde manté que, tot i l'oferta de diàleg i de col·laboració als regidors d'Endavant Cerdanya, aquests mantenen la cultura del no per sistema i formulen plantejaments populistes. Per contra, la portaveu de la coalició explica que reben molt poca informació, i ho exemplifica amb el fet que només es convoca la comissió informativa d'Urbanisme i cap altra. Sigui com sigui, la veritat és que la declaració d'intencions per ambdues parts que va cristal·litzar amb l'aprovació unànime del pressupost municipal d'aquest 2012 augurava un canvi de relacions entre el govern i l'oposició respecte al mandat anterior. Albert Piñeira continua posant el vot afirmatiu d'Endavant Cerdanya als pressupostos com el millor exemple de l'oferta de col·laboració a l'oposició. Lourdes Porta valora que se'ls deixés participar en el pressupost, però lamenta que, quan hi ha modificacions de crèdit, no se'ls deixa intervenir en la decisió de cap a on es poden destinar els recursos alliberats.

La posada en marxa de l'hospital transfronterer de la Cerdanya, que ha de donar servei als cerdans de la Catalunya del Nord i de la Catalunya del Sud, és el principal repte del futur més immediat a què ha de fer front l'Ajuntament de Puigcerdà. Si no hi ha canvis, ha d'obrir les portes l'any vinent. Queden qüestions o gestions importants per resoldre. La més rellevant és trobar una solució perquè els nadons nord-catalans que neixin a l'hospital no tinguin la consideració d'estrangers a l'Estat francès; que els nord-catalans que morin al nou centre hospitalari no hagin de passar els tràmits de repatriació per ser enterrats al seu municipi, i, finalment, que la policia judicial francesa pugui fer diligències al nou servei.

L'equip de govern sí que ha aconseguit mantenir el CAP al centre de la vila –ara és al mateix edifici de l'hospital actual–, tal com CiU havia recollit en el seu programa electoral. La mesura és important si es té en compte que el nou hospital transfronterer està situat als afores del municipi, al pla de Rigolisa.

L'alcalde destaca que, durant aquest primer any, també han pogut inaugurar la variant d'Age, redactar i començar a executar un pla de millora urbana, ampliar el pàrquing de l'Escola Pia, canviar l'ascensor vertical de la plaça de l'Ajuntament i posar en marxa l'Escola Oficial d'Idiomes amb els dos primers cursos d'anglès i el primer de francès. Entre altres coses, Piñeira ha explicat que ho tenen tot a punt per habilitar la primera sala d'exposició permanent del Museu Cerdà i que estan treballant en la millora de la promoció turística del municipi. En aquest sentit, ha remarcat la nova il·luminació del campanar.

Lourdes Porta, en canvi, ha lamentat que Piñeira no hagi dut a la pràctica les bones intencions expressades en el debat d'investidura. En aquest sentit, li ha trobat a faltar un caràcter conciliador, proper, dialogant i transparent. A part, Porta ha dit que, tot i l'àmplia majoria de CiU, els veïns de Puigcerdà comencen a adonar-se que el nou equip de govern no rutlla.

LES CLAUS
Hospital.
El nou centre sanitari transfronterer es convertirà en tot un referent a Europa, però també en l'empresa amb una de les facturacions més importants a la comarca. Serà un servei que generarà serveis i Puigcerdà ho ha de saber aprofitar.
Pista de gel.
El Palau de Gel és un element molt important per a Puigcerdà, perquè, més enllà dels partits del primer equip a la divisió d'honor, és un equipament d'oci. Amb 3,3 milions, ara es millorarà i es farà una segona pista poliesportiva.
Política.
La millora de les relacions entre els grups ha de jugar a favor de l'Ajuntament per superar la crisi.
Albert Piñeira CiU
Lourdes Porta ENDAVANT CERDANYA
Ens sentim decebuts i cada vegada hi ha més ciutadans que pensen el mateix
Intentem buscar el màxim consens, però sovint topem amb la cultura del no per sistema


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona