Administracions

EVA SALMERÓN

ALCALDESSA DE PLANOLES (GENT PER PLANOLES)

“Escalfem amb biomassa”

Planoles ha estat el primer municipi ripollès a utilitzar la biomassa i li resulta rentable

Ara, es rehabilitarà l'ajuntament

Aquesta arquitecta nascuda a Terrassa el 1971, va entrar a l'Ajuntament de Planoles l'any 2007 sota les sigles de CiU però com a independent. De fet, aquesta independència l'ha defensada a les passades eleccions posant-se al capdavant d'una agrupació d'electors, de veïns amb diferents sensibilitats polítiques.

La posada en marxa d'una xarxa de calor alimentada amb biomassa i el centre de natura són dos dels principals projectes de l'equip de govern d'Eva Salmerón. Remarca que són una agrupació d'electors i valora que això és important, sobretot en un poble petit com Planoles.

El seu municipi va ser el primer del Ripollès a implantar la biomassa com a font d'energia. Com els funciona l'experiència?
Molt bé. Ja fa dos hiverns que escalfem amb biomassa alguns edificis municipals i encara en tenim. La inversió en estella vegetal va ser de 3.000 euros i la veritat és que això ens està comportant un estalvi important de recursos, al voltant del cinquanta per cent del cost d'abans.
On tenen calefacció i aigua sanitària escalfada amb biomassa?
Tenim una xarxa de calor a l'escola, al centre cívic, a correus i al consultori. Ara estem treballant per fer una altra xarxa per a l'edifici de l'ajuntament i el casino.
En quina fase està el centre d'interpretació de la natura?
Hem acabat la segona i ara treballem per impulsar la tercera. Està valorada en 250.000 euros, però la tenim aturada per prudència davant la situació econòmica actual. No sabem encara quan el posarem en marxa i mentrestant treballem en el model de gestió.
Per a què ha de servir aquest centre?
Per a la difusió dels valors naturals del nostre municipi, per fer pedagogia mediambiental i per promoure el valor de la conservació.
Van aturar el projecte de rehabilitació de l'ajuntament per destinar la inversió al centre social. El reprenen ara?
Sí, tenim subvencionats pel Pla Únic d'Obres i Serveis els 120.000 euros que costen les obres. L'obra està pendent d'adjudicació. Preveu la renovació de totes les instal·lacions, la incorporació d'un ascensor i la supressió de barreres, l'adequació a la normativa de seguretat... És un edifici de fa més de 50 anys.
Dos cursos enrere van oferir casa i feina a una família que tingués fills petits per assegurar la pervivència de l'escola. Tenen encara el mateix problema?
Per sort, no. En dos anys, ens han arribat sis nens i són petits. Això ens dóna corda a l'escola per anys.
La posta al dia dels serveis de Planés està completada?
Ara, estem executant la tercer fase del sanejament d'aquest nucli i també asfaltem un tros més dels vials.
En què més treballen?
Actualment, estem estudiant molt a fons la implantació d'un sistema de recollida de residus porta a porta. Si no hi posem mà, cada any anirem pagant més diners. Ara, la recollida ens costa uns 40.000 euros anuals. També treballem en la millora de l'eficiència de l'enllumenat públic i en un estudi de costos.
Quina és la situació econòmica de l'Ajuntament que presideix?
Estem al 60 per cent i mirem de no endeutar-nos més. Com molts ajuntaments del país, anem tapant forats, tot i els problemes de liquiditat. El nostre pressupost ordinari és de mig milió d'euros, als quals cal afegir, quan hi són, les inversions, provinents totes d'ajuts d'administracions superiors.
Li he de demanar pel seu predecessor en el càrrec, Josep Fernàndez. Encara està pendent de judici per una presumpta malversació de cabal públic denunciada pel Consell Comarcal del Ripollès?
Doncs, no hi ha novetats. El tema continua en mans del jutjat de primera instància i instrucció de Ripoll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona