Administracions

JEAN FORTUNY

ALCALDE DE LA GUINGUETA D'IX

“L'administració francesa és molt centralista”

Què els ha comportat la desaparició de la frontera de Puigcerdà?
Administrativament ens ha solucionat algunes coses. Pel que fa a la relació entre les persones, en canvi, no ha canviat res; sempre ha estat intensa i bona. Per anar de la Guingueta d'Ix a Puigcerdà ens calia passar la duana, mostrar la documentació, etc.
Però encara hi ha esculls administratius molt importants, com ara el problema dels empadronaments dels nord-catalans nascuts o morts a l'hospital de Puigcerdà?
Sí, és veritat que hi ha canvis administratius que encara són molt difícils, sobretot per la banda de l'administració francesa. Ara, fa temps que hem detectat que aquest tipus de tràmits també van essent més difícils amb el govern espanyol. L'administració francesa és molt centralista. Les lleis estatals no són iguals a banda i banda de la frontera dels Pirineus.
Veu solució a aquests temes amb la posada en marxa del nou hospital transfronterer?
No crec que canviï res. És això el que no és normal: allò que no va bé.
Més enllà d'aquests temes administratius, l'hospital és un bon exemple de col·laboració transfronterera?
Sí. Segurament és l'exemple més palpable. Tenim de fa temps un consorci amb Puigcerdà per impulsar projectes comuns. De fet, ara ja compartim la depuradora. Està ubicada a Puigcerdà, però l'hem pagat entre tots.
Puigcerdà també ofereix altres serveis, com ara la biblioteca.
Sí; la biblioteca té una secció de llibres en francès. Però en molts casos de serveis culturals hi ha la barrera de la llengua.
Què pensa d'una llei pròpia per a la Cerdanya?
Depèn de si és una bona llei que elimina traves. A Catalunya pot prosperar. A França, és inimaginable. Hi ha molt de centralisme. Això és una cosa molt dolenta, però hem après a conviure-hi.
Què se sent vostè?
Sobretot cerdà, com la majoria de gent d'aquí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.