Administracions

JOAN BERNADAS

ALCALDE DE TOSES (CIU)

“Va ser molt dur perdre en Rossell”

L'alcalde de Toses recorda els moments difícils que va passar quan va haver de substituir l'alcalde històric, mort de malaltia, i com el seu equip ho ha anat superant

Han projectat millores a tots els nuclis

És alcalde des de principi del 2012, poc després de la mort de Francesc Rossell. Ho és per CiU, tot i que com a independent. De fet, sempre ha estat a l'Ajuntament de Toses sota les sigles convergents. Fa sis anys, que és al consistori. Joan Bernadas té la responsabilitat de la subàrea de cooperació local del Consell del Ripollès.

Li va tocar ser alcalde per ocupar el lloc de Francesc Rossell, un històric de CiU al Ripollès, mort després d'una llarga malaltia. Joan Bernadas explica en aquesta entrevista com va viure aquest moment i també exposa els principals projectes en què el seu Ajuntament treballa o bé impulsa en un municipi de muntanya i de nuclis molt dispersos.

Sempre és difícil substituir un alcalde històric, però en el cas de Rosell molt més per les circumstàncies, no?
Va ser dur. Fins i tot em vaig arribar a plantejar no continuar, però no ho vaig fer pel suport que vaig tenir dels veïns i del meu grup. A poc a poc, vaig anar assumint que en Francesc ja no hi era. N'he après molt d'ell i, ara, veig que anem per bon camí.
En què estan treballant?
Aquest any, tenim la intenció d'acabar dues obres. D'una banda, l'ampliació dels quatre cementiris que tenim al nostre municipi. De l'altra, la millora de l'accés al nucli de Dòrria. Els treballs estan valorats en 150.000 euros en conjunt i tenim ajuts del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya. L'any passat, van acabar la millora urbanística de la plaça de Nevà, amb un ajut de la Diputació de Girona.
Per al nou PUOSC, què prioritzen?
Bàsicament, petites obres de manteniment i de millora urbanística i dels serveis als nuclis. A Nevà, volem renovar-hi l'enllumenat públic. A Fornells de la Muntanya, la carretera. A Toses, l'ampliació del dipòsit d'aigua potable, ja que a l'estiu tenim problemes d'abastament. I a Dòrria, la nova xarxa d'aigua d'un sector. Fora del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya, tenim altres projectes per tirar endavant.
Quins?
Necessitem millorar els equips per netejar de neu els camins, carrers
i carreteres del nostre municipi. En concret, hem demanat a la Diputació de Girona que ens doni una saladora.
Que no en tenen?
Sí que en tenim, però, té més de trenta anys i ara, a part de nova, ens en caldria una que fos molt més grossa.
Però la neu no la netegen les màquines de l'Estat, de la Generalitat o de la Diputació?
A Toses, no. Ho fa l'Ajuntament. La Diputació ens dóna la sal i ens ha proveït d'un camió amb pala.
El túnel de Toses, que és l'alterativa a l'actual carretera de la collada de Toses continua essent una reivindicació històrica?
Sí, i tant. Sabem que la declaració d'impacte i el projecte estan fets, però tot està parat.
Pensen fer alguna cosa respecte a aquest tema?
Només podem demanar que hi hagi una millora dels accessos al màxim possible.
I el tren?
Hi han fet les millores previstes fa anys i ja està.
ERC els va fer arribar una moció per declarar Toses territori català lliure d'Espanya, però no va prosperar al ple. Per què?
Perquè ERC va presentar la moció poc abans del ple i, a més, hi havia unes eleccions molt a prop. Vam acordar deixar-ho per més endavant i fer una moció conjunta. Som un municipi, però, que som a l'AMI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.