Morella exigeix més transparència i participació en la Xarxa Natura 2000
El consistori denúncia que la Generalitat deixa de banda a la gent del territori, que és la principal afectada per les modificacions en les normes de gestió
La Junta de Govern de l'Ajuntament de Morella ha remès un escrit a la Generalitat Valenciana per instar-la a ampliar el temps d'exposició pública de les normes de gestió de Xarxa Natura 2000.
Des del consistori es critica “la falta de transparència, d'informació i de participació dels principals afectats”, ja que la informació facilitada als ajuntaments és “escassa i poc aclaridora”.
Cal recordar que l'administració autonòmica està tramitant aquestes normes que afecten les zones ZEPA i LIC i poden comportar noves restriccions en l'ús del sòl.
Per aquest motiu, el regidor de medi ambient i desenvolupament rural, Rafael Pallarés, assenyala que “les normes de gestió de Xarxa Natura 2000 és un nou cas en el què la Generalitat pretén aprovar noves regulacions i restriccions en l'ús del sòl, de la forma menys transparent, concreta i clara possible, actuant d'esquenes als principals afectats”. L'edil exigeix que “s'augmente el període d'al·legacions i que se'ns remitisca tota la documentació per veure quins són els canvis que es pretenen realitzar i les zones afectades”.
A més, afegeix que “la gent del territori hauria de comptar molt més per a la Generalitat i deuria escoltar les seves peticions”. En aquest sentit, recordava que quan es van aprovar les zones ZEPA “ja es van imposar les modificacions, sense atendre les observacions realitzades des dels municipis”. També recorda que “en aquell temps es van prometre pagaments als afectats, que no es van produir”.
Pallarés assenyala que “s'ha de preservar el medi ambient però garantint el desenvolupament de la gent que hi viu”. Per això, considera “incoherent que d'una banda es pretenga imposar noves restriccions, algunes d'elles poc justificades, i per un altre, s'autoritzen prospeccions petrolíferes amb la tècnica del fracking, altament perilloses per al medi ambient i la població”.
Finalment, el també primer tinent d'alcalde lamenta que “la Generalitat torne a actuar d'esquenes als ciutadans, com està passant amb la tramitació dels permisos d'estudi per a l'extracció d'hidrocarburs mitjançant el fracking, ja que els ajuntaments vam conèixer aquesta intenció al veure-ho publicat en el DOCV”.