Administracions

HABITATGE

Exempció de plusvàlues a Sant Feliu i Santa Cristina per a desnonats i dacions

El ple guixolenc aprova una borsa econòmica per subvencionar el pagament del tribut

Al municipi veí suspenen cautelarment les liquidacions del 2014

Els plens de Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d'Aro van aprovar ahir sengles mocions perquè les famílies que perdin l'habitatge habitual com a conseqüència d'una execució hipotecària, o fins i tot encara que pactin amb el banc la dació de l'immoble, no hagin de fer front a l'impost municipal sobre transmissions (popularment conegut com a plusvàlua).

A Sant Feliu, el govern local ja va decretar al juny una moratòria de tres anys en el pagament de plusvàlues per als casos socials, una mesura que ICV havia considerat massa tèbia, però que la regidora d'Hisenda, Dolors Ligero, va argumentar perquè el pagament del tribut, universal per llei, no es pot condonar encara que el cas estigui justificat per motius ètics.

Finalment, la solució ha estat similar a l'adoptada per suavitzar l'import de l'IBI a famílies a l'atur: una subvenció del mateix import que el tribut perquè el propietari desnonat o que hagi perdut l'habitatge, en no poder fer front a la hipoteca liquidi el rebut automàticament. La mesura la va plantejar l'ecosocialista Joan Prat i va rebre el suport unànime de tots els grups. El regidor d'Habitatge, Joan Vicente, la va considerar “ tècnica i econòmicament assumible”.

A Santa Cristina, els partits del ple també han consensuat la proposta llançada per la regidora del PSC, Teresa Moreno, en el darrer ple municipal, tot i que de moment l'únic compromís és suspendre cautelarment les liquidacions del tribut per als veïns que acreditin l'embargament hipotecari o la dació de l'immoble.

La junta dels portaveus cristinencs va plantejar la suspensió cautelar de les plusvàlues com un primer punt de consens abans d'abordar qüestions com l'import efectiu de la partida de subvencions. Tot i això, la intenció del govern local de CiU i el PP és aprovar la borsa i el reglament per repartir-la abans de final d'any, perquè també pugui ser vigent a principis del 2014. Abans, però, grups com ara Emprenedors demanen també conèixer quantes famílies han estat desnonades de l'habitatge principal.

La concessió de la Taverna del Mar

El portaveu de TSF, Carles Motas, va preguntar al govern per l'estat de les negociacions amb Costes de l'Estat per reclamar la concessió de la Taverna del Mar. El regidor d'Urbanisme, Joan Vicente, va admetre que, tot i el conveni signat al 1985, pel qual el titular de la concessió acordava cedir-la al municipi, el servei ministerial difícilment acceptarà canvis abans de la data de caducitat de la mateixa, al 2018. Per això, va dir, la prioritat és que l'edifici no s'enderroqui i que el restaurant reobri abans d'estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia