Administracions sota sospita
Els secrets del Manga
El sumari del cas Manga revela com s'hauria utilitzat presumptament el Consell Comarcal de la Selva com a intermediari per pagar favors a tercers
L'empresa que gestionava el cobrament de tributs per al consell hauria cobrat per feines que mai no va fer, amb factures inventades o inflades, segons els investigadors
El sumari del cas Manga, que investiga una xarxa de corrupció política i d'administracions públiques, posa al descobert una presumpta trama per desviar diners públics per pagar favors a tercers a través del Consell Comarcal de la Selva i l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm. En concret, els investigadors del servei de vigilància duanera de l'Agència Tributària consideren que en el consell, per mitjà del seu president, Robert Fauria, es van dur a terme actuacions que es poden tipificar com a presumptes delictes de malversació de cabals públics, blanqueig de capitals, prevaricació, tràfic d'influències, omissió del deure de perseguir delictes i revelació d'informació privilegiada, segons ha pogut saber aquest diari.
El sumari exposa com presumptament funcionava el sistema de desviar diners del consell cap a entitats particulars. Els pagaments s'haurien fet inflant factures i fins i tot inventat projectes que es podien adjudicar a dit per la seva quantitat, amb la finalitat que l'empresa GRS Arc Local cobrés feines que no havia fet, a canvi de favors.
Telèfon intervingut
A través de la intervenció del telèfon d'Àlex Ros (anterior gerent de GRS Arc Local, empresa que portava la gestió de tributs del Consell Comarcal) i en converses que va mantenir amb un tècnic del Consell Comarcal i altres persones, els investigadors conclouen que també es van desviar fons de l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm per acabar pagant l'empresa GRS. L'empresa, que és al centre de la investigació, s'hauria fet càrrec del pagament d'alguns d'aquests favors i després Àlex Ros hauria reclamat al consell que s'inventés una manera, “amb el vistiplau de Robert Fauria” per pagar una factura inventada a la seva empresa.
Factures “a tort i a dret”
Entre les converses intervingudes, el dia 3 de juliol del 2012 cap a les 5 de la tarda, Ros i el tècnic del consell Joan Carles Feliu (tots dos imputats) parlen de com inventar-se la factura i fan referència a una altra conversa mantinguda amb Màrius Valls (llavors secretari del Consell Comarcal de la Selva i actualment secretari de l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm). Valls, però, no està imputat. La conversa s'inicia quan Ros truca a Feliu i li comenta que el secretari del consell està preocupat “per com arreglen el deute que té el consell amb GRS” (deute que, pels investigadors, fa referència a pagament de favors). Feliu explica a Ros que ha parlat amb Valls i que el secretari li ha dit que per arreglar el tema poden fer “un pegat”, però que en el futur “no pot estar fent factures o que les faci GRS a tort i a dret i de manera periòdica en situacions poc justificades”. La trucada acaba al cap de poc, però, tot just quatre minuts després, Ros truca a Feliu en relació amb el mateix tema. Feliu, segons es desprèn de la conversa, ja ha parlat amb el secretari del consell, que li ha explicat que “GRS anteriorment ja va fer una factura de recursos humans inflada per absorbir aquest cas fins al mes de març”. Parlen d'un sobrecost –presumptament de la contractació per part de GRS de l'home que va imposar Fauria i al qual se li va filtrar l'examen d'accés per una plaça de funcionari– i Feliu accedeix a crear un informe fictici “amb fotos perquè sigui difícil de rastrejar i així pagar la factura fictícia a GRS”.
El vistiplau del secretari
Joan Carles Feliu hauria demanat a Màrius Valls que ho validés i ell, sempre segons la conversa que van gravar els agents de vigilància duanera, ho hauria fet. Segons l'acord, doncs, farien la factura inventada, que el Consell Comarcal pagaria a GRS i, després, el consell passaria la factura a l'Ajuntament de Sant Hilari. Feliu estava preocupat per com GRS justificaria la feina que se suposava que havia fet. Ros li contestava que ja havia donat a Fauria idees de coses per fer i que GRS presentaria “factures inflades”, com havien fet anteriorment. Segons la conversa, el secretari del consell hauria manifestat que “no poden utilitzar el sistema dels informes a 12.000 euros, perquè això ja no es pot fer empassar”. Acabaven la conversa queixant-se que tot era culpa de Fauria, “perquè no ha fet el que tocava i ho ha complicat tot”.