Administracions

L'Ajuntament de Morella reclamarà el cèntim sanitari a la Generalitat

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha declarat il·legal aquest tribut que van aplicar les administracions autonòmiques i estatals al combustible

L'Ajuntament de Morella va a reclamar les quantitats corresponents al cèntim sanitari de les anualitats 2010, 2011 i 2012.

Aquest impost indirecte al combustible l'han aplicat tretze de les disset comunitats autònomes, des de l'any 2002 fins a desembre de 2012, incrementant-se de forma important en aquest últim. A més, el Govern central també estableix un gravamen. Ara, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha declarat il·legal aquest tribut, de manera que els afectats poden reclamar la devolució, sempre que conserven els comprovants de pagament.

L'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, explica que “la sentència de la justícia és ferma, considera il·legal aquest impost que es porta aplicant des de fa més d'una dècada i obliga a la seva devolució”. A més indica que “ja no és només per la quantitat de diners que se li ha cobrat a l'Ajuntament de Morella, que no és molt elevada, sinó perquè són diners que s'ha cobrat de forma il·legal als veïns i veïnes de Morella”. L'alcalde calcula que la quantitat que ha de retornar la Generalitat Valenciana a l'Ajuntament de Morella és d'uns 4000 euros, del combustible utilitzat pels vehicles dels serveis municipals .

Cèntim sanitari

El cèntim sanitari és un Tribut Indirecte Estatal cedit a les comunitats autònomes i la recaptació s'afecta a la cobertura de les despeses en matèria de sanitat i a actuacions mediambientals. Aquest gravamen ho van aplicar tretze comunitats autònomes, tot i que cadascuna establia la quantitat. Entre el gravamen del Govern central i el de la Generalitat Valenciana, en els anys 2010 i 2011, es van pagar 3,2 cèntims més per litre al País Valencià i el 2012, la quantitat es va elevar fins als 7,2 cèntims.

Ara, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha fallat en contra d'aquest gravamen i obliga les administracions autonòmiques a retornar les quantitats als afectats, de manera que aquests podrien recuperar part dels 13.000 milions d'euros que s'han recaptat mitjançant aquest impost. Les empreses que podrien tenir ingressos importants són les de transport, ja que el seu alt consum de carburant va fer que pagaren quantitats molt elevades per aquest gravamen. No obstant això, la major recaptació per aquest gravamen no es podrà reclamar, ja que els deutes anteriors a 2010 ja han prescrit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia