Administracions

Batalla judicial a Balaguer per la contractació d'espectacles

Porten al jutjat l'exalcalde per malversació i estafa perquè hauria inflat factures d'espectacles durant 12 anys

La promotora denuncia per calúmnies els demandants

El Gremi de Representants Artístics de Lleida ha presentat una querella contra l'exalcalde de Balaguer Miquel Aguilà, l'exregidor de Festes i el propietari de Subirós Representacions Artístiques pels presumptes delictes d'estafa, tràfic d'influències i malversació de fons públics. Els demandants calculen que s'haurien inflat factures per valor de 2 milions durant 12 anys.

L'afer va arrencar en l'anterior campanya de les eleccions municipals, quan CiU –aleshores en l'osició i ara en el govern de Balaguer– va repartir per les cases un butlletí en què assegurava que el govern d'Aguilà s'hauria pogut estalviar 303.000 euros en contractacions d'espectacles entre els anys 2007 i 2009.

El gremi va acudir a la Fiscalia Anticorrupció, que el 2013 va arxivar la denúncia per no haver-hi vist indicis de delicte. Miquel Massana, representant del gremi, assegura: “Aleshores no ens van fer cas perquè no teníem suficients proves. Ara, sí.”

En la denúncia presentada ara al jutjat de Balaguer s'inclou, com a prova, una relació de factures de l'Institut Municipal de Progrés i Cultura de Balaguer, amb els imports pagats pels espectacles i altres serveis.

El gremi acusa l'exalcalde Aguilà i actual cap de l'oposició d'inflar els preus dels espectacles i de treballar sols amb una empresa, Subirós. Denuncia que l'Ajuntament pagava més del que acabaven cobrant els grups i les empreses de lloguer d'equips, material i seguretat.

Així, hauria pagat de més 85.120 euros el 2007, 55.580 el 2008 i 64.826 el 2009. Els demandants sol·liciten al jutjat que reclami legalment a l'Ajuntament i als grups la documentació necessària per poder-la comparar amb el que acabaven cobrant realment els grups.

Arran de la presentació de la denúncia a la Fiscalia Anticorrupció, Subirós va presentar una demanda contra els representants del gremi, Miquel Massana i Fernando Jové, per calúmnies.

Està admesa a tràmit i el jutjat de Lleida ha donat 10 dies de termini a la fiscalia i als demandants per presentar-ne l'escrit d'acusació, segons han explicat fonts de Subirós a aquest diari.

LA XIFRA

11.890
euros
és l'import per una actuació de l'orquestra Volcán. Asseguren que es van pagar 5.000 euros de més.
303.000
euros
és el que CiU denunciava el 2011 en un butlletí que costaven “de més” les actuacions de festa major.

Roigé: “No acudirem als jutjats, ja hem fet la feina”

L'alcalde de Balaguer, Josep M. Roigé, era cap de l'oposició quan presumptament es van produir els fets denunciats. “Ens sap greu que ara es pugui interpretar que som darrere la denúncia. En absolut. Mai hem tingut intenció que tot això es judicialitzés”, afirma. Roigé posa en mans del jutge dictaminar si el seu antecessor va inflar o no factures, i descarta que l'Ajuntament també acudeixi als tribunals: “És cert que hi va haver mala gestió, però en aquest tema i en altres. Ja van perdre les eleccions i nosaltres hem fet la nostra feina: triar espectacles a preu de mercat.”

D'altra banda, Miquel Aguilà nega qualsevol irregularitat: “Estem tranquils, les coses es van fer bé.” Considera “habitual al 99% dels ajuntaments” contractar sempre la mateixa empresa. “És difícil fer un concurs per a aquestes coses”, al·lega. El gremi l'acusa de no voler ni acceptar pressupostos d'altres empreses. “En el fons, és un problema entre promotores i no hi vull entrar”, afirma Aguilà.

Enric Subirós també nega haver fet res mal fet: “Ho van perdre un cop i ara diuen barbaritats. A més, la nostra facturació va ser inferior als dos milions que ens atribueixen.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia