Administracions

Política

Consulta a Bellaterra per segregar-se de Cerdanyola

Urnes pel municipi 950

Ahir es van instal·lar les urnes aprofitades del 9-N a l'EMD de Bellaterra perquè 2.700 veïns puguin votar durant quatre dies

Cerdanyola reconeix que cal millorar relacions

Maria José Prat i Manel Riera van ser dels primers veïns de Bellaterra que van reutilitzar ahir al matí les urnes de la consulta del 9-N per introduir un altre vot, aquesta vegada favorable a la independència de Bellaterra respecte a Cerdanyola del Vallès i perquè esdevingui el municipi 950 de Catalunya. “Ara hi ha cada vegada més gent que ho vol” i pensa que aquest cop “serà possible” assolir-la, va explicar la Maria José. Ramon Andreu, el president de l'entitat municipal descentralitzada (EMD), que va ser reconeguda com a tal el 2008 i constituïda formalment el juliol del 2010, espera que el sí a la pregunta “Vol que Bellaterra esdevingui un municipi?” sigui l'opció majoritària dels 2.700 veïns majors de 16 anys cridats a les urnes, de manera que donin suport social a una prioritat política “unànime” de tota l'EMD aprovada en el ple.

Per garantir que no hi hagi ningú que tingui una excusa per no anar a votar a la seu de l'entitat, la consulta s'ha programat per al llarg de quatre dies: ahir, avui i els pròxims dilluns i dimarts 14 i 15 de setembre, de nou del matí a nou dels vespre. Andreu assegura que la relació social entre Bellaterra i la resta del municipi de Cerdanyola és pràcticament inexistent i els veïns tenen més afinitat amb altres pobles i ciutats, com ara Sant Cugat, Rubí i Sabadell. L'EMD reclama desvincular-se administrativament dels cerdanyolencs amb l'objectiu d'autogestionar-se, ja que “Bellaterra és econòmicament viable per si sola”, com recull un informe de viabilitat econòmica d'un futur municipi independent. El president de l'EMD hi va afegir ahir que amb el que es recaptava “es poden millorar serveis i fins i tot afrontar una actualització dels valors cadastrals que suposaria una baixada d'ingressos”. Bellaterra té competències en el manteniment d'espais públics, inspeccions d'urbanisme, regulació del trànsit, conservació del patrimoni i promoció de la cultura i l'esport, però vol assumir tota la resta de serveis que ara depenen de Cerdanyola.

La consulta no és vinculant, però si guanya el sí presentaran un expedient de segregació al Parlament per seguir els passos de nous municipis com els de la Canonja i Medinyà. El consistori cerdanyolenc veu amb bons ulls la consulta i entén algunes de les demandes dels veïns de Bellaterra, però la voluntat és treballar per veure com es poden millorar les relacions i demana “un debat a fons” sobre la qüestió, amb “elements objectius i contrastables”. Els resultats es donaran a conèixer el mateix dimarts al vespre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia