Administracions

RUBÉN LLADÓS

ALCALDE DE SANT JAUME DE FRONTANYÀ (ERC)

“És difícil que algú vingui a viure al poble”

“Batallem per la banda ampla, perquè si tenim una bona connexió a internet atraurem professionals liberals que es poden instal·lar aquí”

“Hem de trobar una solució per a la carretera cap a la Pobla de Lillet”

Rubén Lladós és alcalde des del 2011, primer per PM i ara per ERC. Diu que va fer el canvi per la deriva que prenia el PSC sobre el procés català. “L'Espanya federal és una utopia”, diu.

És alcalde del municipi més petit de Catalunya, amb 26 habitants. Com es fa per atraure gent cap aquí?
Podem fer ben poca cosa amb un pressupost tan reduït. I que vingui algú de fora a viure aquí és molt difícil. Si vols canviar de vida i venir aquí necessites molts diners perquè hi ha moltes masies en ruïnes i, a més, amb la casa has de comprar els camps. Per tant, has de fer una inversió molt forta. La gent que hi vivim som d'aquí o bé són veïns que havien marxat i ara han tornat. Vivim del turisme i l'agricultura. Encara queda algun ramader. De tota manera, anem mantenint la població.
Així no es plantegen cap campanya per atraure població, com han fet en altres llocs?
Estem batallant amb una cosa important, que és la banda ampla, per mirar d'atraure professionals liberals, que poden treballar des de casa. Perquè si tenim una bona connexió a internet es podrien instal·lar aquí. Ara és molt deficitari, només en tenim al nucli i les cases que estem fora del nucli tenim internet per satèl·lit. Posarem nosaltres el Wi-Fi perquè les companyies ens han dit que no.
Les telefòniques diuen que no?
Sí, en vaig parlar amb un directiu de Movistar i em va dir que els accionistes no aproven una inversió que no tingui un retorn a cinc anys, i que a Sant Jaume no s'aprovaria. Però li vaig dir que per exemple a Barcelona és molt més rendible, doncs una cosa va per l'altra no?
Han decidit resoldre-ho des de l'Ajuntament mateix, doncs...
Sí. I tenim també una altra prioritat que és l'aigua. La xarxa passa pel mig del bosc i la muntanya. Si hi ha una fuita, no hi ha ni camí. És un maldecap que tenim. Quan hi ha sequera ho notem molt. I també les comunicacions per carretera. Tenim tres nens que van a escola a la Pobla de Lillet i la carretera que hi arriba, que oficialment és un camí, està malament. Ningú en fa el manteniment. Es va asfaltar fa vint anys. Nosaltres hem tapat alguns forats al ferm però cal ampliar-la i posar-hi tanques de protecció. Els pares se la juguen per portar els nens a escola, sobretot a l'hivern, quan es gela. Hem de trobar una solució amb la Generalitat.
Ser un poble petit té inconvenients però també te avantatges. Sant Jaume és el poble del Berguedà que més bé recicla...
Sí, en ser més petit controles més tot. No és tant complicat com per exemple una ciutat com Berga. Però per altra part, burocràticament ens demanen el mateix a nosaltres que a una ciutat i només tenim la secretària un matí per setmana. Per tant, per altra banda també és complicat.
Tot i que Sant Jaume ja no funciona amb consell obert, les decisions deuen ser molt participatives amb 25 veïns.
Sí, el 2011 vam deixar de funcionar amb consell obert perquè un sol regidor de l'Ajuntament va votar per tombar-ho. Ara hauríem de ser tres regidors però el del PP no va prendre possessió, per tant som dos, alcalde i tinent d'alcade. Però als plens hi ve tothom, es dona la paraula als veïns. Per tant podríem dir que no tenen dret a vot però sí a veu. Funcionem com un consell obert però les decisions les prenem els dos regidors. Seria ideal que funcionessim com a consell obert però amb responsabiliat compartida perquè la llei està pensada perquè tota la responsabilitat caigui en l'alcalde.
Ser alcalde en un municipi com Sant Jaume no deu tenir res a veure amb l'alcalde d'una gran ciutat...
I tant, aquí em toca fer de tot, soc secretari, envio correus, preparo projectes, vaig a reunions, desbrosso les conduccions de l'aigua, arreglo fuites i sego l'herba. Sóc la brigada municipal perquè no en tenim. La gent em ve a buscar a casa quan hi ha algun problema. Soc alcalde 24 hores al dia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona